Magyarország koldusboton biceg az EU leggazdagabbjához képest

forint, euró, devizahitel, valuta, pénz, bankjegy
Vágólapra másolva!
Magyarország egy főre eső GDP-je lassan közeledik az uniós átlaghoz, de a szomszédos országoké gyorsabban. Luxemburg egy főre eső GDP-je négyszerese Magyarországénak.
Vágólapra másolva!

Magyarország az elmúlt 20 évben közelebb került az uniós átlaghoz, de csak kevéssel, ha az országok egy főre eső GDP-jét (nemzeti össztermékét) vásárlóerő-paritáson hasonlítjuk össze. Vagyis ha az alapján hasonlítjuk össze az egy főre eső GDP-t, hogy adott termékekből és szolgáltatásokból mennyit lehet megvásárolni belőle az adott országban.

Magyarország lemarad

Magyarország ebben az összehasonlításban lassan felzárkózik az uniós átlaghoz: 1995-ben az egy főre eső GDP az EU átlagának 51 százaléka volt, 2014-ben 68 százaléka. A szomszédos országok felzárkózása jóval gyorsabb, és szépen lehagyják Magyarországot: Szlovákia például 47 százalékról 77-re javított 20 év alatt, Románia 32-ről 55-re, Lengyelország 42-ről 68-ra.

Az unió leggazdagabb országa ebben az összehasonlításban Luxemburg, ott az egy főre eső GDP az EU átlagának 266 százaléka. Más szóval adott termékekből négyszer annyit lehet megvásárolni az egy főre eső luxemburgi GDP-ből, mint a magyarból.

Magyarország a rangsor végén

2004-ben Magyarország az Európai Unión belül a 20., az Európai Összehasonlítási Program vizsgálatába bevont valamennyi európai ország esetében a 23. helyet foglalta el, írja közleményében a KSH. 2004 és 2014 között Magyarország gazdasági fejlettsége 6 százalékponttal került közelebb az uniós átlaghoz. A felzárkózás ellenére Magyarország – a hasonló fejlettségű Lengyelországgal együtt – az uniós rangsorban a 23., a vizsgált országok körében a 26. helyet foglalta el.