Hatalmas változás a kéményseprőknél

kéményseprő, kéményseprők
Budapest, 2009. október 13. Sugár Gábor kéményseprő, a FŐKÉTÜSZ Fővárosi Kéményseprőipari Kft. kerületi kirendeltségének vezető-helyettese áll egy tisztítókefével kezében egy lakóház tetején a főváros VII. kerületében, a Kertész utcában. A fővárosban mintegy 70-80 ezer kémény van felújításra szoruló, kritikus állapotban. MTI Fotó: Honéczy Barnabás
Vágólapra másolva!
Nem kerülnek az utcára a kéményseprők, miután az ország bizonyos területein a katasztrófavédelemhez kerül a kémények ellenőrzésének és karbantartásának feladata. A katasztrófavédelem mindegyiküket a mostani bérüknél magasabb fizetésért foglalkoztatná. 
Vágólapra másolva!

Határozatlan idejű szerződést kínál a katasztrófavédelem azoknak a kéményseprőknek, akik a jelenlegi cégüktől hozzájuk igazolnak, ám nem kötelező elfogadniuk az ajánlatot, nem jár szankcióval, ha úgy döntenek, hogy maradnak az eredeti munkáltatójuknál –írja a Magyar Nemzet.

A fővárosban mintegy 70-80 ezer kémény van kritikus állapotban Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke azt mondta, a munkáltató megváltozására azért kerülhet sor, mert egy nemrégiben elfogadott törvény szerint a szolgáltatást részben a katasztrófavédelem veszi át a kéményseprő-vállalatoktól jövő nyártól. Tehát a következő évtől vegyesen működik majd egymás mellett az állami és a vállalkozói szektor.

Az önkormányzatok júliusig dönthetnek

arról, hogy felmondják-e a meglévő szerződéseiket, és az állammal kötnek-e újat.

Kéményellenőrzés a VII. kerületi Király utcában Forrás: MTI/Kovács Tamás

A szakszervezet december 17-én tárgyalt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetésével. Azt az ígéretet kapták, hogy a katasztrófavédelemhez igazoló kéményseprők nem keresnek majd kevesebbet, mint jelenleg.

A határozatlan idejű szerződés és a cafeteria mellé rugalmas munkaidőt ígérnek a kéményseprőknek.