Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Fokozódhat a magyar bankok állampapír vásárlása

Állampapír
Vágólapra másolva!
Az MNB kismértékben szigorította a hitelműveletei során elfogadható fedezetekre vonatkozó előírásait, ezzel tovább erősíti a fix kamatozású, likvid állampapírok jelentőségét a fedezetként elfogadható egyéb értékpapírokhoz képest - közölte a jegybank a honlapján szerdán. A lépéssel tovább fokozódhat a magyar bankok jelenléte a hazai állampapír-piacon.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint ezzel javul az MNB kockázati profilja, ugyanakkor a bankrendszer szintjén vagy egyedi banki szinten a rendelkezésre álló fedezetek befogadási értéke csak kismértékben csökken.

A bankrendszer felkészülését támogatva, a módosítások 2016. március 31-i hatállyal lépnek életbe. Az MNB közölte azt is, hogy a jelenlegi módosítások mellett 2016-ban felülvizsgálja a jelzáloglevelekre vonatkozó befogadási mértékeket a kockázati profil további javítása, illetve az Európai Központi Bank gyakorlatával való összhang megteremtése érdekében.

Az MNB a jegybanktörvény előírásainak megfelelően hitelt csak fedezett formában nyújthat ügyfelei számára. A fedezetlenség és ebből eredő potenciális veszteségek elkerülése érdekében kockázatkezelési eszközök (például haircut) alkalmazására kerül sor a fedezetek befogadásakor. Az MNB a jelenlegi felülvizsgálat során áttekintette az elmúlt évek értékpapír-piaci változásait és a jegybanki fedezetkezelés nemzetközi gyakorlatában megfigyelhető tendenciákat.

A felülvizsgálatot követően a korábbiakhoz hasonlóan

továbbra is a fix kamatozású, magas likviditású állampapírok fedezetként való elhelyezését preferálja az MNB,

ugyanakkor az állampapír-fedezetek preferenciális helyzete az egyéb értékpapírokhoz képest tovább javul. Az MNB az értékpapír-piac likviditásának növelése és a piac élénkítése érdekében az értékpapírok likviditását is szem előtt tartva tovább javítja az árjegyzettség jelentette preferenciális haircut-elbírálást.

A jelenlegi módosítások mellett a kapcsolt vállalkozások által kibocsátott jelzáloglevelek fedezetként történő túlzott használata által okozott hitelkockázati koncentrálódás kezelésére az MNB 2017 elejétől addicionális haircut alkalmazását kívánja bevezetni. A bevezetés ütemezését és a haircut szintjét az MNB 2016 során teszi közzé

A Portfolio.hu véleménye szerin az MNB lépése tovább erősíti az önfinanszírozási programot, hiszen a szigorítással még több fix kamatozású, állam által kibocsátott értékpapírral kell rendelkezniük a bankoknak. Mindez többletkeresletet és így hozamcsökkenést generálhat ezen értékpapírok piacán, igaz, e hatás az MNB közleményére támaszkodva mérsékeltnek ígérkezik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről