Szeretne új lakást venni? Nem fog!

Budapesti lakáspiac, alacsony ingatlanárak, sok eladó lakás, V. kerületi ház
Vágólapra másolva!
Nagyon kevés új ingatlan épül Magyarországon, ezen a lakásépítések áfájának tervezett csökkentése segíthet. Az ingatlanpiac pörög, az árak és az albérleti díjak az egekben. Biztosan eldőlt, a tervek közül melyik új Nemzeti Galéria épül meg a Városligetben. Az E.ON ügyfeleit átveszi a Főgáz, 600 ezer embernek kell bediktálnia a gázóra állását. Simicska Lajos Közgépe a bíróság nem jogerős ítélete szerint újra indulhat közbeszerzéseken. Nem találtak korrupcióra utaló bizonyítékokat a Norvég Alap által támogatott civil szervezeteknél, folytatódhatnak a kifizetések. Az IMF változtatott saját szabályain, hogy akkor is adhasson kölcsön Ukrajnának, ha Kijev nem fizeti vissza Moszkvának 3 milliárd dolláros adósságát. A VW spórolásból csalt a dízelmotorjaival. Ez volt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Pécsen 33 százalékkal, Miskolcon 28 százalékkal, Budapesten pedig 8 százalékkal emelkedtek az albérletárak egy év alatt az ingatlan.com adatai szerint. Októberben és novemberben átlagosan havi 130 ezer forintért lehetett kivenni egy budapesti 40–80 négyzetméteres lakást. A megyeszékhelyek közül Szekszárdon 18, Szombathelyen pedig 20 százalékkal csökkentek az árak.

Sokan akarnak lakást venni

2015 novemberéig 30 százalékkal nőtt a lakáspiac, ez lehet a válság óta a legerősebb év a Duna House ingatlanközvetítő becslése alapján. A piacon kevesebb a vevő, de a forgalom növekedése azt mutatja, hogy ők komolyabban keresnek ingatlant.

Budapesten a paneleket 1,5-2 hónap alatt elkapkodják,

a vevők 38 százaléka befektetésnek veszi a lakást. A fővárosban csupán a forgalom 2 százaléka volt új építésű, vidéken ennél magasabb, 4-7 százalék volt ezek aránya.

Kevés az új lakás

A kormány várhatóan hamarosan dönt a lakásépítések áfájának csökkentéséről. A szakma régóta várja az intézkedést: a lakásépítések évszázados mélyponton vannak.

Tavaly alig 8358 új lakást adtak át,

idén ennél is kevesebbet fognak: az első háromnegyed évben csak 4657 lakás épült, 9,5 százalékkal kevesebb az előző évinél. Szakemberek a pangás okának részben a magas áfát látják: az új lakás eleve 27 százalékkal drágább a használtnál, ezt a felárat pedig kevesen fizetik meg.

Japánok a Városligetben

Aláírták a Liget Budapest projekt keretében a Városligetben, a Petőfi Csarnok helyén felépítendő Új Nemzeti Galéria tervezési szerződését a japán SANAA (Sejima and Nishizawa and Associates) építésziroda vezetőivel Budapesten.

Ilyen lesz az új Nemzeti Galéria Forrás: Nemzeti Múzeum

Sok embernek kell bediktálni a gázt

2016. január 1-jétől az E.ON Energiaszolgáltató Kft. földgázfogyasztó ügyfélkörét a Főgáz Zrt. veszi át. A pontos elszámolás érdekében a szolgáltató arra kéri az ügyfeleit, hogy decemberben diktálják be gázmérőállásukat. A változás több mint 600 ezer ügyfelet érint.

Sok volt a dohányellátónak a rendelés

Még csak november óta működik, de már most összeomlott az Országos Dohányboltellátó Kft. December közepéig csak készpénzzel lehet fizetni a dohányellátó viszonteladói központjaiban, a kereskedőknek ráadásul sorszámot kell húzniuk, így a későn érkezőknek már nem biztos, hogy jut áru.

A cég honlapján is közzétettek egy felhívást, amely szerint a kereskedőknek korábban kell leadniuk a rendeléseiket ezen a héten. Továbbá darabszámlimitet is bevezetnek. A cég azt mondta, hogy a probléma csak ideiglenes, az okozta, hogy a nagyobb cégek csak későn szerződtek le velük, így sok trafikban áruhiány alakult ki, így most több trafikos igyekszik feltölteni az árukészletét.

A www.odbe.hu oldalon megjelent felhívás Forrás: Origo

Kevés áremelés volt

Novemberben a fogyasztói árak átlagosan 0,5 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban. A legnagyobb mértékben az idényáras élelmiszerek, a szeszes italok, dohányáruk drágultak. Jelentősen csökkent az üzemanyagok ára.

Nem volt hamis adatszolgáltatás

A bíróság szerint a Közgép nem követett el hamis adatszolgáltatást, így Simicska Lajos cége újra indulhat a közbeszerzéseken, azonban az ítélet még nem jogerős. Simicska Lajos cége elégedetten fogadta a bíróság döntését.

Nem volt korrupció

Az eddigi mértékben folytatódnak a Norvég Alap kifizetései, miután a kormány megegyezett a civil szervezeteket támogató norvég állami intézménnyel, közölte Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára. Az alap által támogatott szervezetek ellen nem bizonyosodtak be a korrupciós vádak.

Csepreghy Nándor bejelentette, hogy kaphatnak pénzt a Norvég Alaptól az alapítványok, nem volt korrupció Fotó: Mudra László - Origo

Az se baj, ha lejárt a tartozás

Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője bejelentette, hogy Moszkva fizetésképtelenné nyilvánítja Ukrajnát, és bírósághoz fordul, ha Kijev nem fizeti vissza 3 milliárd dolláros adósságát.

Az IMF igazgatótanácsa megváltoztatja a szervezet azon szabályát, ami szerint nem adhatnak hitelt olyan országnak, amelynek lejárt tartozása van másik ország felé. A jövőben az IMF ilyen országoknak is adhat majd hitelt. A szabályváltoztatás időzítése azért gyanús, mert Ukrajnának december 20-án jár le 3 milliárd dollár adóssága Oroszország felé.

Ukrajna jelenleg 40 milliárd dolláros mentőcsomagot kap, nagyrészt az IMF-től.

Egy kevés áramot kaphatnak

A Krímet blokád alatt tartó ukrán aktivisták beleegyeztek, hogy visszakapcsolják a félszigetet ellátó egyik elektromos vezetéket, mert nem akarják, hogy a lakosság szenvedjen az energiablokád miatt. Ugyanakkor azt követelik az ukrán parlamenttől, hogy minél előbb szavazza meg azt a törvényt, ami a Krímbe irányuló áramszállítás teljes leállítását mondja ki.

Moszkva bíróság elé viszi Kijevet, ha kell Forrás: RIA Novosti/Aleksey Nikolskyi

Sok lett volna a költség

A Volkswagen felügyelőbizottságának elnöke elárulta, a cég mikor és miért kezdett csalni a dízelmotorjainak károsanyag-kibocsátásával. A Volkswagennél 2005-ben kezdtek dolgozni a csalószoftveren, amikor terjeszkedni kezdtek az Egyesült Államokban.

Használhattak volna olyan rendszert, amivel az autók károsanyag-kibocsátása megfelel a szigorú amerikai szabályoknak.

De egyrészt spórolni akartak a költségeken, másrészt a biztosabb rendszer több kényelmetlenséggel járt volna a tulajdonosoknak, mert csak szervizben lehetett volna utántölteni.