Áfacsökkentésre készül a kormány, éppen tíz évvel Gyurcsány után

google szemüveges férfi nézi
A journalist looks at the new Google logo at his work station in Washington, DC on September 1, 2015. Google on Tuesday refreshed its logo to better suit mobile devices that are supplanting desktop computers when it comes to modern Internet lifestyles. Google's logo keeps its four-color scheme but shifts to a soft sans-serif font. The company is also replacing the well-known blue lower case "g" icone with an upper-case "G" combining blue, green, red and yellow colors. The 17-year-old Internet company is keen to follow users of its online products onto new generations of Internet-linked devices such as smartphones, tablets, and watches.AFP PHOTO / EVA HAMBACH
Vágólapra másolva!
2016. január elsején lesz pontosan tíz éve, hogy Gyurcsány Ferenc kormánya 25-ről 20 százalékra csökkentette a legmagasabb áfakulcsot. Deutsch Tamás most a netcsomagok áfáját vinné le 27-ről 18 százalékra. 2006-ban a kereskedők lenyelték a különbözetet, az árak nem csökkentek. A szakértő szerint az éles piaci verseny miatt ez most nem fordulhat elő, igaz, tíz éve Gyurcsányék is ezt hitték. Egy felmérés szerint az internethasználat terjedését nem a magas árak, hanem az érdektelenség korlátozza.
Vágólapra másolva!

Kisebb összeg áll-e majd az internetszámlán, ha a kormány tényleg csökkenti 27-ről 18 százalékra az internetcsomagok forgalmi adóját? A kérdést történelmi távlatba helyezi, hogy 2016. január elsején lesz az utolsó nagy magyar áfacsökkentés tizedik évfordulója. Gyurcsány Ferenc kormánya akkor csökkentette a felső áfakulcsot 25-ről 20 százalékosra. A 20 százalékos kulcsot aztán Bajnai Gordon kormánya emelte vissza 25-re 2009-ben, Orbán Viktoré pedig tovább emelte 27-re 2012-ben.

Gyurcsánynak nem sikerült

Gyurcsány Ferenc áfacsökkentése akkoriban nem jött be, legalábbis zömmel nem jutott el a vásárlókig. Pedig

a kormány még árkommandót is felállított,

hogy ellenőrizze, az árakban is érezhető-e a csökkentés. (Ezt egyébként az ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi minisztérium akkori politikai államtitkára jelentette be, vagyis Mesterházy Attila.)

Az árak 2005 végén sok boltban lejjebb mentek, a kereskedők ugyanis reklámfogást csináltak az áfacsökkentésből. 2006 elején aztán, amikor a csökkentés valóban életbe lépett, viszont kifutottak a karácsonyi akciók, kiderült, hogy a csökkentés hatása jóval gyengébb a vártnál, az üzletek lenyelték a haszon nagy részét.

Gyurcsány Ferencnek nem jött össze az áfacsökkentés Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Ki akar többet fizetni?

Az internetcsomagok áfájának tervezett csökkentéséről Deutsch Tamás az Inforádiónak beszélt, miután 2015 októberének elején lezárult az internetről szóló internetes nemzeti konzultáció, amit miniszterelnöki biztosként vezetett. Az áfacsökkentés terve azért került elő, mert a konzultáció eredménye az lett, hogy a magyar emberek olcsóbb internetre vágynak.

Kis netkonzultáció-történelem

Nyolc hónapot és tizenhárom millió forintot emésztett fel az internetről szóló nemzeti konzultáció. A konzultációt a kormány az után indította el, hogy visszalépett a tervezett netadótól, amelynek rövid történetét tüntetéssorozat és megrongált Fidesz-székház kísérte. Végeredménye kevéssé meglepő módon az lett, hogy a magyar internetezők mindenképpen olcsóbb, de lehetőleg ingyenes netet akarnak.

Deutsch Tamás arról is beszélt, hogy szeretnének bevezetni egy rászorulóknak szánt, szociális alapon juttatott internetcsomagot. Ennek részletei (kiknek, mi alapján járna, miből lesz rá pénz) kidolgozás alatt állnak, és persze a netáfa-csökkentés sem biztos még: Deutsch Tamás november közepén teszi majd le javaslatait a kormány elé, döntés csak utána várható.

Azt viszont többször megígérte, hogy

a kormány tiszteletben tartja majd az emberek akaratát,

ami meg ugye az lett, hogy legyen olcsóbb a net.

Versenyben a vásárlókért

Valószínűleg egy ekkora áfacsökkentés az internetcsomagok árában is érezhető lenne, mondta az Origónak Laufer Tamás, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnöke. A távközlési piacon nagyon erős a verseny, ezért

a szolgáltatók nem tehetik meg, hogy lenyeljenek egy áfacsökkentést.

A történelmi kontraszt miatt azért itt meg kell jegyeznünk, hogy Mesterházy Attila államtitkár 2005-ben éppen a piaci versennyel érvelt, amikor arról beszélt, hogy a cégeknek mennyire érdekükben áll érvényesíteni az áfacsökkentést az árakban.

A verseny tíz éve nem szorította rá a piacot az árcsökkentésre Forrás: Thinkstock

A közműadóval kellene folytatni

Az áfacsökkentés Laufer Tamás szerint mindenképpen jó irányba mutat. Amit még érdemes lenne teljesen megszüntetni, az a közműadó, ugyanis visszafogja a fejlesztéseket.

– teszi fel a kérdést a szakértő.

Nem az a baj, hogy drága

Magyarországon egyébként nem az ár az internethasználat terjedésének legnagyobb akadálya. Az IVSZ felmérése szerint azok az emberek és cégek, akik, illetve amelyek nem használnak internetet, elsősorban érdektelenség miatt tesznek így.

A lakosság egy része ebből a szempontból aluledukált, nem tudják, hogy a digitális gazdaság mennyire átveszi a hagyományos gazdaság helyét.

Képzésekre lenne szükség, hogy az emberek ne idegenkedjenek a digitális fejlesztésektől,

érezzék a jó oldalukat, és tudjanak velük élni – véli Laufer.

Persze azok az emberek – tesszük hozzá –, akiknek szükségük lenne ilyen képzésekre, értelemszerűen nem vettek részt az internetes konzultációban, hiszen nem interneteznek.

Nem az a baj, hogy drága a net, hanem hogy sok embert nem érdekel Forrás: Thinkstock

Ki állná a cechet?

A tervezett, szociális alapon juttatott internet-alapcsomag valamennyit segíthet az elérés bővítésében, de mivel nem az ár a legnagyobb akadály, nem biztos, hogy sokat. A nagy kérdés, hogy ki fogja állni a cechet, ha valóban bevezetik.

A távközlési ágazat így is a tűrőképessége határán van,

újabb terhet nem visel el, mondta az IVSZ elnöke. Magyarországon magas az áfa, fizetni kell a közműadót, a telefonadót, a mobilszolgáltatással foglalkozó cégeknek frekvenciadíjat is. Ha a terhek tovább nőnének, az a beruházások visszaeséséhez vagy áremelkedéshez vezethetne.

Rávezető csomag

Csak akkor lenne más a helyzet, ha a szociális csomag bevezetése a felhasználók számának drasztikus növekedését okozná, vagyis a szektor csak akkor tudná kompenzálni az állammal egyetértésben a szociális csomag költségeit, ha a bevezetése miatt sokkal több felhasználó lenne.

A kormánynak mindenképpen egyeztetnie kellene a szolgáltatókkal a szociális csomag bevezetéséről – mondta Laufer Tamás. Erre Deutsch Tamás ígéretet is tett. Egyelőre ezek az egyeztetések még nem kezdődtek el, tudtuk meg az IVSZ elnökétől.

A netkonzultáció előtt és közben Deutsch Tamás egyébként többször kikérte a szakma véleményét, november közepéig pedig még hátravan egy hónap.