Inzulin-monopolista lett 2015 legsikeresebb cégvezetője

-
Lars Sorensen elnök
Vágólapra másolva!
Dán gyógyszercég vezérigazgatója lett a 2015 legsikeresebb cégvezetője a Harvard Business Review rangsora alapján. A sikerrecept egyszerű: csupán arra kell koncentrálni, amiben a cég eddig is jó volt.
Vágólapra másolva!

Idén is összeállította a száz legjobban teljesítő cégvezető listáját a Harvard Business Review (HBR). Az első két helyen olyan vezetők állnak, akik már a tavalyi tízes listára is felkerültek, velük együtt felülreprezentáltak a telekommunikációs és egészségügyi cégek első emberei.

Forrás: Harvard Business Review

Míg a tavalyi lista élmezőnyében szerepel a génmódosított terményeket fejlesztő Monsanto és az Amazon vezetője is, idén mindketten a lista másik végén állnak. Felkerült viszont több, a cégét csak néhány éve vezető európai üzletember.

Új szempont

A lista összeállításához a HBR egy képletet alkalmaz, amelybe beleszámít az összes részvényeseknek kifizetett osztalék, valamint azt is, hogyan alakult az adott évben a cég piaci értéke. Ebben az évben bevezettek egy

új szempontot is, a cégek környezetvédelmi és társadalmi szerepvállalását,

a Sustainalytics fenntarhatósággal foglalkozó nemzetközi kutatóintézet által adott úgynevezett ESG-pontszámot. Ez a végső pontszám 20 százalékát adta.

Lars Sorensen elnök Forrás: AFP/Jean-Francois Monier

A mostani első helyezett a Novo Nordisk nevű dán gyógyszercég vezérigazgatója, Lars Sørensen lett. A cég vezetője már tavaly is felkerült a tízes toplistára, akkor a hetedik helyre. A Novo Nordisk annak ellenére ért el sikereket, hogy szinte csak egyféle készítményt, a cukorbetegség kezelésére használt inzulint forgalmazzák. Ez azért is jó döntésnek bizonyult, mivel a diabéteszben szenvedők száma évről évre növekszik a fejlett világban. A cég emiatt hosszú távon magas bevételre számíthat, amit a befektetők is értékeltek.

1920 óta gyártanak inzulint

Sørensen a HBR-nek úgy nyilatkozott, „mindig úgy véltem,

amiben jók vagyunk. A múltban több diverzifikációs kísérletünk is volt, de mind kudarcot vallottak, mivel bizonytalanok és tapasztalatlanok voltunk tudományos és üzleti téren is.”

A Novo Nordisk 1920 óta gyárt inzulint, amelyet csupán négy évvel korábban izoláltak először. Mostanra a dán cég adja a világon kapható inzulin-tartalmú gyógyszerek felét. Sørensen üzletpolitikája is ennek az ágazatnak a fejlesztésére épült, jelenleg

a cég bevételének 80 százalékát a diabétesz-gyógyszerek adják.

A maradék 20 százalék a hemofíliát (vérzékenység) kezelő gyógyszere és hormonok, köztük a nemváltoztató beavatkozásokkor alkalmazott tesztoszteron- és ösztrogén-készítmények eladásából származik.

A győzelemhez nagyban hozzájárult a Novo Nordisk magas ESG-pontszáma is.

A HBR indoklása szerint „a cég többek között azért is került előbbre a listán, mert rendkívül kedvező áron árult inzulint a fejlődő országokban, amiért a lobbitevékenysége korlátozott és átlátható volt, és mert felelősen viszonyult az állatkísérletekhez.”

Nagyot bukott az Amazon

Az ESG-pontszám beszámítását, azaz a környezetvédelmi és társadalmi szerepvállalás erős súllyal való figyelembe vételét a tavalyi első helyezett, Jeff Bezos, az Amazon cégvezetője szenvedte meg leginkább, aki az idén a 87. helyre zuhant vissza. További érdekesség, hogy

a listán még szerepel Martin Winterkorn, a Volkswagen volt vezérigazgatója,

aki a dízelbotrány hatására mondott le. Winterkorn 20. helyezése annak köszönhető, hogy a toplistát még a botrány előtti adatok alapján állították össze, a legfrissebb adatok április 30-iak voltak. Emiatt a Volkswagen ESG-pontszáma is igen magas volt, ami persze azóta vélhetően durván lejjebb vitte a szoftverhamisítási ügy.

Jeff Bezos az Amazon vezetője Forrás: AFP/Sajjad Hussain

Sokat kaptak a befektetők

A HBR toplistáján második lett a hálózati eszközöket (rootereket, modemeket, hálózati kábeleket) gyártó Cisco Systems vezetője, John Chambers. Ugyan a cég ESG-pontszáma nem volt túl magas, ezt kompenzálták a piaci sikerek. A Cisco Systems vezetője a tavalyi listán a harmadik helyen végzett, ekkor

a befektetőknek fizetett osztalék az év folyamán 668 százalékkal növekedett.

2005 óta vezeti vállalatát Pablo Isla, az Inditex vezérigazgatója, aki a lista harmadik helyén végzett. A spanyol cég világ egyik legnagyobb ruhaipari vállalata. Az Inditex tulajdonában állnak többek között a Zara, a Pull&Bear és a Stradivarius (amely nem azonos a nagy múltú hangszergyártóval) ruhamárkák, a cég alapítója, Amancio Orteg Spanyolország harmadik leggazdagabb embere.

Jobban teljesít az IT-szektor

Az első tíz helyezett jó része szintén csak néhány éve vezeti a céget. A tízes toplistán csak egy, viszonylag veteránnak mondható verérigazgató, Martin Sorrell, a Wire and Plastic Products brit PR-cég vezetője került fel, aki 1986 óta ül a vezetői székben. Ellenben Elmar Degenhart (Continental), Stephen Luczo (Seagate Technology) és Michael Wolf (Swedbank) mind 2009-ben vették át a cégük vezetését, George Scangos, az amerikai Biogen vezetője pedig csak 2010-ben.

Elmar Degenhart Forrás: AFP/Jochen Lübke

Az egyes ágazatok közül a teljes listára

az egészségügyi, pénzügyi, és a fogyasztói termékeket gyártó cégek vezetői kerültek fel a legtöbben,

mindhárom ágazatból 13-an képviseltetik magukat. Az egészségügy mégis egyfajta visszaesést könyvelhet el, sz idén az első tízbe csak két ilyen cég került be, igaz, ebből az egyik éppen az első helyezett. Az infokomunikációs szektor viszont örülhet: bár összesen csak 9 IT-cég vezetője szerepel a százas listán, közülük négyen az első tízben végeztek.