Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az év jobbik fele következhet a tőzsdén

Hongkong, Kína, gazdaság, bika, növekedés, tőzsde
A piaci növekedést jelző bika szobra a hongkongi tőzsde épülete előtt.
Vágólapra másolva!
Míg a befektetők közül sokan a menekülő utat keresik a tőzsdéről a sokasodó medvepiaci elemzések miatt, addig a pénzpiac egy bátrabb csoportja épp most látja a vissza nem térő alkalmat a belépésre, amit hagyományosan egy angolszász ünnephez kötnek.
Vágólapra másolva!

A Wall Street-i öreg rókák között terjed egy mondás: "sell in May, and go away", vagyis szabadulj meg a részvényeidtől májusban, majd vásárolj be novemberben. Az amerikai börzén hagyományosan két részre osztják fel a tőzsdézési időszakot - olvasható a MarketWatch véleménycikkében. Az egyik fele novembertől májusig, míg a másik egészen novemberig terjed.

A töklámpások és a részvényvásárlások időszaka

Az úgynevezett Halloween-indikátor e két időszakhoz köti a részvénykereskedést. Azok a befektetők, akik az angolszász ünnep, azaz október vége után vásárolnak be a tőzsdén, historikusan nagyobb hozamot tudnak elérni, mint azok, akik megtartják papírjaikat, és kivárnak. Az indikátor idén is hozza a kötelezőt. A Dow Jones index jelenleg 6 százalékkal van lejjebb a májusi eleji árfolyamhoz képest, bár tény, hogy szeptember végén még 10 százalékkal kereskedtek lejjebb az indexszel. A "sell in May, and go away" elv követői így egyértelműen jobban állnak, mint azok, akik kitartottak részvényeik mellett.

Az indikátor idén is hozza a kötelezőt. Forrás: Investing.com

8,8 százalékos hozam

Jeffrey Hirsch és Sy Harding, az indikátor két közismert elemzője évekig visszamenőleg vizsgálták az átlagos részvénykereskedést főleg a Dow Jones indexen. A módosított stratégiájukhoz segítségül hívták a technikai elemzésből is jól ismert MACD-indikátort, amivel a vételek időzítését tudták finomhangolni. Mindketten arra jutottak, hogy azok a befektetők, akik november elsején bevásároltak és április 30-án túladtak a részvényeiken, nagyobb megtérüléssel számolhattak, mint azok, akik szembementek a Halloween-indikátorral.

Harding végül tovább csiszolta a Halloween-indikátort, aminek köszönhetően 8,8 százalékos hozamot ért el. Az amerikai befektető így 1,4 százalékponttal magasabb megtérülést könyvelt el, mint azok, akik bevásároltak, majd kivártak (buy-and-hold stratégia). A piaci átlagot meghaladó hozam elérése pedig 39 százalékkal volt kevésbé kockázatos művelet, mint a részvények folyamatos tartása.

Jeffrey Hirsch a befektetők almanchjának (Almanac Investor’s) szerzője szintén finomította az angolszáz ünnepről elnevezett indikátort, akinek valamivel szerényebb, éves szinten 7,7 százalékos hozamot ért el, míg a piac átlagot meghaladó megtérüléshez 36 százalékkal kevesebbet kockáztatott, mint a "buy&hold" stratégák.

A befektetők is szokták várni a Halloweent Forrás: Thinkstock

Legtöbbet kockáztatnak legkevesebbért

Az „alap” Halloween-indikátor követőinek sem lehet okuk panaszra. Az április végéig kitáncoló befektetők, majd novemberben visszatérők között így is 7,4 százalékos volt az éves realizált hozam . A hosszú távra berendezkedett befektetők a táblázat szerint így is hátrányba kerültek. A „buy and hold” befektetők tudták a legalacsonyabb, 7,2 százalékos hozamot bezsebelni éves szinten, viszont ebben az esetben voltak leginkább kitéve a kockázatoknak.

Így működik a Halloween-indikátor Forrás: Hulbert Financial Digest, Investor.hu

Mi lesz most októberben?

Nyilván nem tudni, hogy most miképpen fognak alakulni a piaci körülmények. Ami biztos, hogy a Harding által követett rendszerben az elmúlt években általában október 16. volt a visszatérés napja, de az is csak abban az esetben, ha az MACD-indikátor vételi jelzést adott. Ha az nem jelzett, akkor elhalasztották a belépést.

Ezzel szemben a Hirsch-féle rendszer már lehetőség szerint október elején érdemes vásárolni, ha az MACD vételt mutat. Jelenleg nem látni ilyen jeleket a piacon, de ha egy pár napos éles emelkedés következne (a legutóbbi 4 kereskedési nap pont ilyen volt - szerk.), akkor már könnyedén vételi jelzést adhat a piac.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről