Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Fel sem tűnik a Google részvények megszűnése

LOGO COMPUTER TECHNOLOGY Google
The Google logo is displayed during the "Google Impact Challenge, Japan" final event in Tokyo on March 26, 2015. AFP PHOTO / TOSHIFUMI KITAMURA
Vágólapra másolva!
A Google egy holding vállalatot hozott létre Alphabet néven, aminek a teljestulajdonú leányvállalata lesz a keresőmotor több más divíziójával együtt. A részvényeit ugyanannyi Alphabet papír váltja fel azonos jogokkal.
Vágólapra másolva!

A techcég az évek során hatalmassá nőtt, így kezdett egyre átláthatatlanabbá válni. A részvényesek főleg azt hiányolták, hogy nehéz nyomon követni, melyik szegmens hogyan teljesít, milyen eredményeket produkál külön-külön.

A Google menedzsmentje befektetői nyomásra döntött úgy, hogy létrehozzák az Alphabetet,

ami ernyőként fogja közre az alá tartozó leányvállalatokat, amik a jövőben csak a saját üzleti tevékenységükre koncentrálnak. Annak ellenére, hogy a Google részvényei a jövőben Alphabet papírok lesznek, az amerikai értéktőzsdén a kereskedés továbbra is GOOGL és GOOG - két részvényosztály - tickerek alatt zajlik. Az árfolyam meglódulásán látható, hogy a befektetők üdvözölték az átalakulást.

Google/Alphabet árfolyamának meglódulása a bejelentés hírére. Forrás: Investing.com

A lényeg most jön

A techóriás folyamatosan vásárolt be különböző területeken, amik teljesítménye eddig nehezen volt számszerűsíthető. A negyedik negyedévtől az egy részvényre jutó nyereség (EPS) számait az Alphabet profitja adja - közölte a CNBC.

Az új cégszerkezet révén a befektetők láthatják, hogy melyik üzletág mennyiben járult hozzá a vállalat teljes bevételéhez, amik a jövőben akár külön-külön is tőzsdére vihetők lesznek.

Google A-tól Z-ig

A keresőmotor továbbra is az anyagcég zászlóshajója marad, ami megtartja az eddigi kiemelt üzletágait - YouTube, Maps, Andorid -, amik a reklámbevételek döntő hányadát generálják. A Google ügyvezető igazgatója ezentúl Sundar Pichai lesz, Larry Page az Alphabet vezérigazgatói posztját tölti be.

A Life Sciences lesz az egyik, amik leválik a keresőmotorról, és közvetlenül az Alphabet ernyője alá kerül. A cég high-tech kontaklencséket fejleszt. A vállalat terméke nemcsak az éleslátást segíti elő, hanem lencséit mikrokamerával is ellátta - derül ki a TechCrunch írásából.

A szabadalom elsősorban a vak emberek számára lehet reménysugár, persze ha a befektetők is látnak a sorozatgyártásukban potenciált.

Google - ezentúl Alphabet - leánycégének mikrokamerával ellátott lencséje Forrás: Getty Images

A Calico az élettartam meghosszabbításán dolgozik, míg a Nest üzletág az okosotthon eszközökre specializálódott. A céget 2014-ben olvasztotta be a Google, ami ezentúl ugyancsak az Alphabet leánya az új cégszerkezetben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről