Szabadulnak a papírjaiktól a kínai döntés miatt

tőzsde pánik Kína
Vágólapra másolva!
A kínai jegybank ígéretei ellenére másodjára értékelte le a jüant. A lépés a kínai exportnak kimondottan jó, a kárvallotjai az európai-, amerikai cégek lehetnek.
Vágólapra másolva!

Bár a kínai központi bank kommunikációja szerint a jüan tartós leértékelésének nincs alapja, a központi bank piacnyitás előtt 6,3306 jüan/dollárban állapította meg a kínai fizetőeszköz újabb középárfolyamát, a korábban rögzített 6,2298 jüan/dolláros értékhez képest - olvasható az Equilor elemzésében.

Ez azt jelenti, hogy két napon belül a második leértékelésre került sor, amelyre az ázsiai tőzsdék vegyesen reagáltak. Piaci vélemények szerint a kínai jegybank intervencióval igyekszik csökkenteni a deviza volatilitását.

A központi bank piacnyitás előtt 6,3306 jüan/dollárban állapította meg a kínai fizetőeszköz újabb középárfolyamát. Forrás:Investing.com

Szabadulnak a papírjaiktól

A kínai deviza-leértékelési bejelentés után jelentős eladási hullám indult meg az európai-és amerikai piacokon, mely az árupiacokon is éreztette hatását.

Az európai autóipar, a luxusgyártók, mint a legnagyobb exportőrök esése volt a legnagyobb mértékű.

A központi jegybank döntése bár élinkíti a kínai exportot, a Kínában jelentős kitettséggel rendelkező nyugati cégek viszont sorra tervezhetik újra költségvetésüket. A monetáris lépés hatásaként a külföldi termékek versenyképessége romlik a távol-keleti piacon, ami alacsonyabb profitot eredményez a cégeknek.

Aggódhat a német autóipar

A BMW már a kínai jegybank tegnapi lépésére reagálva jelezte, hogy az árfolyamkilengések hatásait mérsékelve a főbb devizapárokat már lefedezte. Emellett a jövő évi devizakitettség egy részére is kötött fedezeti ügyletet. A jüan leértékelésének hatását leghamarabb a harmadik negyedéves beszámolókban ismertethetik az egyes cégek - közölte az Equilor.

Az Audi feladta az ambíciózus tervét

Az Investoron már korábban megírtuk, hogy a hazánkban is érdekelt vállalat nem tudja teljesíteni idei értékesítési tervét Kínában. A sanghaji tőzsdeindex összeomlása után az Audi feladta azt a tervét, hogy 600 ezer autót értékesít idén a kínai piacon, így a cég magyarországi motorgyárában sem nő a termelés.

Túl közel kerültek egymáshoz

Az amerikai piacok is átvették a negatív nemzetközi hangulatot, a Kínához ezer szállal kötődő Apple (-5,2%) és a General Electric (-2%) vezették a lejtmenetet. A tengerentúlon is szenvedett a technológiai és autógyártó szektor az importtal kapcsolatos aggodalmak miatt. Az amerikai államkötvények árfolyama a júniusi szintekre emelkedett, miután a kínai lépés csökkentette a szeptemberi kamatemelés esélyeit és globális növekedési aggodalmakat vetett fel.

Kezdetét vette a devizaháború? Forrás: REUTERS

A leértékeléshez vezető út

A leértékelés előzménye, hogy a legfrissebb adat szerint 8,3 százalékkal zuhant a kínai export.

A kormány az olcsó jüannal erősítené a kivitelt, mert ha az export tovább csökken, veszélybe kerül az idei évre kitűzött hét százalékos gazdasági növekedés.

A központi bank közleményében külön kitért arra, hogy ez a nagy arányú leértékelés egyszeri kiigazító lépés volt, bár a a brit IG befektetőcég elemzője ezt erősen kétli. Ha a jövőben a jüan árfolyamának meghatározásakor a jegybank a valós piaci környezetre is tekintettel lesz, elképzelhető, hogy a deviza még idén bekerül az IMF valutakosarába.