Van, aki jelentősen profitálhat a görög bankválságból

siker befektetés pénz teljesítmény
Vágólapra másolva!
Miközben a fél világ azt találgatja, hogy vajon meddig elég a görög bankok pénze, az országnak van egy pénzintézete, amelyik köszöni, jól elvan. A török Finansbank részvényeinek nagy részét ugyanis a legnagyobb görög bank birtokolja – a válság óta pedig ezek a részvények egyre többet is érnek. Elmagyarázzuk, hogyan lehetséges ez.
Vágólapra másolva!

Ha valaki megfogadná Robert Shiller Nobel-díjas közgazdász tanácsát, és éppen most állna neki görög cégek részvényeit felvásárolni, érdemes körülnéznie a szomszédos Törökországban is. Van ott ugyanis egy bank, amelynek szinte kizárólagos tulajdonosa Görögország legnagyobb kereskedelmi bankja, a National Bank of Greece (NBG). Az NBG adózás előtti eredményének fele Görögországból, 35 százaléka Törökországból, a maradék pedig Délkelet-Európából származik, és jelenleg 4,2 millárd eurós piaci kapitalizációval rendelkezik.

A cikk most folytatódhatna úgy is, hogy a pénzintézetet magával rántotta a görög válság, a törökök - megijedve, hogy az ott tartott megtakarításaik veszélyben vannak – sorban állnak a fiókoknál, ezért a bank részvényeihez most olcsón lehet hozzájutni. A helyzet viszont egészen más.

Köszönik, jól vannak

A Finansbank kiváló egészségnek örvend, részvényeinek értéke 2011 óta nem látott mértékben emelkedett múlt pénteken, a Bloombergnek nyilatkozó elemző pedig olyanokat mond, hogy

"a pénzintézet alapjai stabilak, vezetése kiváló”.

Természetesen nem a véletlen műve, hogy a Törökországban működő görög bank majd kicsattan az egészségtől. A részvények értéke például pont azért olyan magas, mert Görögországban bankválság van. A befektetők ugyanis arra számítanak, hogy a pénzzavarral küszködő, athéni központú NBG hamarosan eladja részesedéseinek legalább egy részét (legalább 40 százaléktól meg kell válnia), az új tulajdonos pedig azzal kezdi tevékenységét, hogy még egy kis pénzt pumpál a Finansbankba, ráadásul növekedési pályára állíthatja a pénzintézetet.

A National Bank of Greece épülete Athénban Forrás: REUTERS/Alkis Konstantinidis

A Finansbank piaci értéke jelenleg 3,8 milliárd dollár, ez a pénz pedig pont a hétszerese annak, mint amennyi a becslések szerint az összes görögországi bank rendelkezésére állt múlt hét végén. A pénzintézet a tavalyi évben 318 millió euró profitot termelt anyabankjának, amely viszont hazai tevékenységével 283 milliós veszteséget produkált. A Finansbank részvényeinek csak 0,2 százaléka forog jelenleg közkézen, ezek értéke 17 százalékot emelkedett eddig idén, szemben a török pénzintézeteket tömörítő index 11 százalékos csökkenésével.

Húzzák az időt

Valószínűleg arra sem kell már sokat várni, hogy a National Bank of Greece koronaékszere eladósorba kerüljön.

Az Európai Unió mentőcsomagjának ugyanis egyik feltétele, hogy 2015 végéig legalább 40 százalékos részesedéstől kell megválni.

Az NBG tőzsdei árfolyam 99 százalékot zuhant 2009 októbere óta, azaz teljes mértékben be van árazva a csőd. Forrás: Investing.com, Investor.hu

Az értékesítés viszont nem megy könnyen. Az NBG nehezen válik meg az aranytojást tojó tyúktól. Paula Hadzsiszotiriu, a bank azóta lemondott vezetője például többször úgy nyilatkozott korábban, hogy az értékesítés kényszer, amit nem szívesen, de akkor is végigcsinálnak, ha vonakodnak tőle. Sok idő elment olyan lépésekkel is, mint a Finansbank központjának elköltöztetése, de a görög gazdaságirányításban történt vezetőváltások, illetve a politikai fejlemények (választások Törökországban, kormányváltás és népszavazás Görögországban) is hátráltatták a folyamatot. Eddig három határidőt tűztek ki a török bankban meglévő részesedés eladására, de egyet sem sikerült tartani.

A legvalószínűbb, hogy jövedelmezősége miatt egy hosszabb távra tervező stratégiai befektető vásárolja meg a bank piacra kerülő részvényeit – mondta a Bloombergnek Olga Budovnits, a svájci Union Bancaire Privee (UBP) bankház elemzője. Az új tulajdonos tőkeinjekciójával gyorsan terjeszkedésre serkentheti az amúgy is jól működő bankot.