Mégsem fizetnek ma a görögök

görög grexit euró
ATHENS, GREECE - FEBRUARY 17: The EU and Greek flags fly in front of the Parthenon on the Acropolis on February 17, 2012 in Athens, Greece. Following a meeting on Wednesday, finance ministers across the Eurozone are calling for greater scrutiny and oversight of Greece's proposed budget cuts in order to approve the latest 130 billion euro bailout package. The package, which is anticipated to be finalised on February 20, 2012, is essential for Greece to avoid defaulting on a 14.5 billion euro bond it is due to repay in mid-March. (Photo by Oli Scarff/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Nem fizeti ki Görögország az IMF felé a ma esedékessé váló 307 millió eurós törlesztőrészletet, helyette hónap végén egyben kívánja kifizetni a júniusban esedékes 1,5 milliárd eurós penzumot.  
Vágólapra másolva!

Ma kellett volna Görögországnak átutalnia 307 millió eurót az Nemzetközi Valutaalap felé, de még tegnap jelezte Athén a washingtoni székhelyű intézménynek, hogy inkább összevonnák és a hónap végén egy összegben törlesztené a júniusban esedékes fizetési kötelezettségeit. Összesen négy tőketörlesztőrészlet vált esedékessé ebben a hónapban közel 1,6 milliárd euró összegben.

Az IMF megadta az engedélyt, mondván, hogy volt már rá precedens korábban is, hogy valaki ilyet kért tőlük.

Gerry Rice, az IMF szóvivője tegnap úgy kommentálta az eseményeket, hogy a szervezet igazgatótanácsának még az 1970-es években meghozott határozata szerint a tagállamok kérhetik az egy naptári hónapban, de több részletben esedékes tőketörlesztésük összevonását. Ez a lehetőség nem vonatkozik a kamattörlesztésre.

Christine Lagarde és Yanis Varoufakisz beszélget az eurózóna pénzügyminisztereinek 2015. február 11-ei találkozóján Forrás: Emmanuel Dunand (AFP)

Miért kérte ezt Athén?

Rice közlése szerint a görög döntésnek az a célja, hogy kezelje a rövid időn belül több kifizetéssel járó adminisztratív nehézséget.

Maga a lépés nem minősül csődnek,

sokkal inkább egyfajta időnyerésként értelmezhető a nemzetközi hitelezőkkel folytatott tárgyalásokhoz, illetve a szinte üres görög államkassza likviditási nehézségeinek menedzseléséhez.

Névtelenül nyilatkozó görög tisztségviselők szerint maga az IMF sürgette Görögországot, hogy használja ki a részletek összevonásának és a teljes összeg hónap végén történő törlesztésének lehetőségét, amivel egy időre enyhítheti a görög államkincstárra nehezedő intenzív nyomást.

Rossz üzenet?

Csütörtökig Athén ellenállt ennek a lehetőségnek, mert attól tartott, hogy egy ilyen döntéssel azt az üzenetet közvetíti, miszerint az országnak nincs pénze fizetési kötelezettségeinek teljesítésére. Ennek következményeként pedig még tovább gyorsulna a bankbetétek kivonása.

A görög tisztségviselők most azt állítják, hogy

a részletek összevonása azt jelenti, közel állnak a nemzetközi hitelezőkkel való megállapodáshoz.

Kezdik elbízni magukat a görögök

Habár a görög tisztségviselők és a kormányzat szinte biztosra veszi, hogy Európának nagyon fontos az ő megmentésük és kisegítésük, éppen ezért úgy vélik, mindenképp megegyeznek velük, így majd hozzáférhetnek a következő 7,2 millárd eurós hitelrészlethez.

Ugyanakkor Angela Merkel, német kancellár még csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy

messze van még a megegyezés.

Az európai politikusok is látják, hogy Athén egyfajta időhúzásra játszik, elmenve teljesen a falig, persze úgy, hogy közben nem tud olyan elfogadható reformcsomagot letenni az asztalra, amire a nemzetközi hitelezők zöld jelzést adnának. Nyilván egy keményebb megszorító intézkedéscsomagot Ciprasz miniszterelnök sem tudna egyfajta hitelességvesztés nélkül kommunikálni a görög társadalom felé, hisz választási ígéreteikben nagyon keményvonalasnak tűntek.

Ugyanakkor könnyen elképzelhető, hogy a sok nehézség ellenére mégis csak sikerül valamilyen jóval enyhébb csomagot átmenetileg kialkudni, amivel hozzájutnak egy kis pénzhez a görögök, hogy majd abból fizessék ki június végén az 1,5 millárd eurós tartozásukat az IMF felé.