Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Lejtmenetbe kapcsolt Európa

2012, gazdasági válság, lassuló gazdasági növekedés, tőzsde
Vágólapra másolva!
Az európai részvénypiacok reggel még a gyengébbik oldalukat mutatták, majd egy rövid feltámadás után újra az eladók vették át a kezdeményezést. A magyar tőzsde viszont megint kilógott a sorból, újfent a Richter felülteljesítésének köszönhetően, a gyógyszercégre ugyanis jelentős céláremelés érkezett. 
Vágólapra másolva!

Nincs kegyelem (17:20)

Folytatódott az eladói hullám az európai piacokon, a DAX-index több mint 2,3 százalékos eséssel fordulat a mai nap célegyenesébe. A reggeli halovány emelkedést könnyedén törték derékba, így a reggeli csúcsokhoz képest már közel 400 pontos esésről lehet számot adni. A német tőzsdeindex tagjainak többsége is 2-3 százalékos esésben van.

A hanyatlás egyrészt a görög adósságrendezéssel kapcsolatos problémáknak is köszönhető, másrészt az eheti brit választásokkal kapcsolatos eredmények is beárnyékolják Európa egét, mivel hatással lehetnek az Európai Unió és Nagy-Britannia közötti kapcsolatokra.

DAX-index 15 perces bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com, Investor.hu

Tartotta magát a magyar tőzsde (17:20)

Egész nap a pozitív tartományban mozgott a hazai börze, de a pluszok szinte teljesen elolvadtak a kereskedés végére. A reggeli 2 százalékos Richter előny teljesen lemorzsolódótt a nap végére. A Mol árfolyama nem változott, az Otp 0,4 százalékkal zárt magasabban tegnaphoz képest, a Magyar Telekom pedig minimális veszteséggel fejezte be a mai etapot.

Újra 304 forintnál az euró

A forint délelőtt még próbált vitézkedni, de aztán magával ragadta a romló nemzetközi hangulat, így késő délután már újra a 304-es szinteket támadja az árfolyam.

EURHUF órás bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com

Nem bírt a nyomással a DAX (15:45)

Délelőtt még úgy tűnt, sikerül a piros tartományt maga mögött hagyni a DAX-indexnek, de ez tiszavirág életű mozgás volt: két nagyobb hullámban beadták a német tőzsdeindexet, 11 750 pontos szintekről egészen 11 460-ig tolva le az árfolyamot. Még a kedvezőbb vállalati gyorsjelentések sem tudták megtámasztani az árakat. A legnagyobb eső részvények között a BASF, EON és a Lufthansa cégeket találni, mindegyik 2 százalék körüli mínuszban áll, míg a legnagyobb emelkedést a Heidelbergcement tudja felmutatni a maga 2,5 százalékos nyereségével.

DAX-index 15 perces bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com

A magyar piac még tartja magát (15:45)

A délelőtti emelkedés felét már visszaadta a BUX-index, de még így is 0,4 százalékos pluszt tud felmutatni. A reggel sztárja, a Richter is visszavett a lendületből, de 1,6 százalékos nyereség mellett 4 540 forintot kell adni egy részvényért. A többi három blue chip pedig 0,1-0,4 százalékkal forog magasabban tegnapi záróértékénél. A kisebb papírok között viszont két figyelemre méltó teljesítményt lehet kiemelni: a Synergon 5, az FHB pedig 3,5 százalékkal forog magasabb árfolyamon.

Erőtől duzzad a Richter (10:25)

A BUX-index 1 százalékos emelkedésben már a 22 770 pontos szintet közelíti a kereskedés első órája után, köszönhetően a Richter jól teljesítményének. A gyógyszer részvény egy szép réssel indítva a napot már több mint 2 százalékos pluszban is járt, jelenleg 4 550 forintos árfolyam mellett kereskednek a papírral, megközelítve az egy milliárd forintos forgalmat. Az impresszív megindulás az UBS célárfolyam-emelésének is köszönhető, hisz a korábbi 4 300 forintról 5 400 forintra emelte a Richterrel kapcsolatos várakozását, továbbra is vételi ajánlást fenntartva, ami nem is csoda, hisz közel 20 százalékos emelkedési potenciált jelent a mostani árfolyamokhoz képest.

Richter 15 perces bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com

A társaság amúgy szerdán hajnalban teszi közzé gyorsjelentését, az elemzői konszenzus még viszonylag kevés elemet tartalmaz. A gyógyszergyár esetében az első negyedévben relatíve gyenge volt a rubel, bár az időszak végén erősödött az orosz fizetőeszköz. Kiemelt figyelmet kapnak majd az Esmya értékesítési számai, bár a múltkori bejelentések fényében érdemi bővülést csak hónapok múlva láthatunk majd az eladási mutatókban.

A Mol és az Otp részvények 1, illetve 0,6 százalékos emelkedést mutatnak, míg a Magyar Telekom 0,3 százalékos pluszt tudott eddig hozzátenni a tegnapi záróértékéhez.

Éledezik a forint is

Az aktív kereskedés első órájában a forint is jelentősebb erősödést mutat, hisz a kora reggeli 303,30-as szintekhez képest már 301,90-nél jár a forint euróval szembeni jegyzése.

Suhan az Adidas

Az álmos és gyenge kezdés után délelőtt 10 órára ledolgozta a reggeli mínuszokat a német tőzsdeindex, sőt már 0,7 százalékos emelkedésbe fordult át a kurzus. A DAX-index tagok közül kiemelkedik az Adidas, mely 2,8 százalékos erősödést mutat. A sportszergyártó ma tette közzé negyedéves gyorsjelentését, melyben a vártnál jobb árbevételről, de az elemzői konszenzustól elmaradó nettó eredményről adott számot. Ugyanakkor a menedzsment a 2015-ös évvel kapcsolatban, több régióban is tovább erősítenék a marketinget.

Adidas napos árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről