Összezavarodtak a Quaestor-károsultak

Quaestor
Quaestor
Vágólapra másolva!
Sok Quaestor-károsult rossz helyre, rossz nyomtatványon adta be kárigényét. Ők nem kaphatnak kártérítést, hacsak az igényüket be nem nyújtják újra, ezúttal már szabályosan. Két külön folyamat zajlik, egyrészt a Kárrendezési Alapnál, másrészt a Quaestor felszámolójánál.
Vágólapra másolva!

"Az elmúlt néhány napban viszonylag nagyszámú téves és hiányos igénybejelentés érkezett be" - írja közleményében a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja. Az Alap szerint sok befektető a hitelezői igénybejelentésre rendszeresített nyomtatványon az Alap részére küldte be azt az igénybejelentését, amelyet a Quaestor Értékpapír Zrt. felszámolójának, vagyis a Pénzügyi Stabilitási Felszámoló Nonprofit Kft.-nek kellett volna eljuttatni. Ebben az esetben a felszámoló felé sem szabályosan történt a hitelezői igény bejelentése, és a Kárrendezési Alaphoz sem érkezett be elbírálható kérelem, vagyis

a befektető egyik eljárásban sem számíthat pozitív elbírálásra.

Két különböző eljárás van

Az Alap figyelmezteti a befektetőket, hogy két, egymástól teljesen elkülönülő eljárásban nyújthatnak be igényeket, mindkét eljárásban az arra rendszeresített formanyomtatvány felhasználásával.

A Kárrendezési Alap kártalanít

Egyrészt a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja kártalanítja a befektetőket. Ennek igényléséhez a Beva honlapjáról le kell tölteni vagy egy kijelölt kormányablaknál be kell szerezni a Kérelem a Quaestor kötvények kibocsátásából és értékesítéséből eredő követelések alapján nevű formanyomtatványt. A kitöltött dokumentumot vagy a kormányablakban lehet leadni, vagy el kell postázni a Kárrendezési Alapnak a 1476 Budapest, Pf. 800 címre.

A határidő június 5.

A felszámoló fogadja az igényeket

Másrészt a befektetők hitelezőként bejelentkezhetnek a Quaestor elleni felszámolási eljárásban. Ehhez a Quaestor Értékpapír Zrt. felszámolójához, azaz a Pénzügyi Stabilitási Felszámoló Nonprofit Kft.-hez kell a hitelezői igényt bejelenteni a felszámoló honlapján megtalálható nyomtatvány felhasználásával.

A határidő június 1.

Ez a Csődtörvény által szabályozott eljárás, hívta fel rá figyelmünket Kiss Krisztina, a Beva vezető jogtanácsosa: a felszámolás alatt álló céggel szembeni követelést a jogosult a felszámolás közzétételétől számított 40 napon belül bejelentheti, és akkor hitelezőként szerepel a felszámolásban. Mivel a kárrendezési kérelem elfogadásáról később kap majd értesítést a kötvényes, mint ahogyan ez a 40 nap letelik (június 1.), érdemes hitelezőként is bejelentkeznie. Ha megkapja a kártalanítást és a kárrendezés együttes összegét, a továbbiakban a hitelezői helyét a felszámolásban átveszi a Beva és a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja.

Nem mindegy, hova milyen nyomtatványon adják be a kárigényt Fotó: Polyák Attila - Origo

Aki hibázik, nem kap pénzt

A fenti igénybejelentések csak az adott eljárásban érvényesek, az egyik helyre beadott kérelem nem helyettesíti a másik eljárásban történő bejelentést, figyelmeztet közleményében a Kárrendezési Alap. Az Alap felkéri azokat a befektetőket, akik nem a fentieknek megfelelően adták be igényüket, hogy az igénybejelentést a jelzett módon ismételjék meg, mert a téves helyre vagy a nem megfelelő módon beadott kérelmük alapján az adott eljárásban igényeik nem teljesíthetők.