Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az a baj nőkkel, hogy maximalisták

karrier munkahely állásinterjú
A javunkra is fordíthatjuk a trükkös kérdéseket
Vágólapra másolva!
Ön jelentkezik egy állásra, ha csak az elvárások 60 százalékát teljesíti? Ha igen, szinte biztos, hogy ön férfi, mert a nőket még mindig hátráltatja az önbizalomhiány a karrierépítésben. A vezetői pozíció helyett a magas fizetést tartják a pálya csúcsának, és sokszor alig mernek munkahelyet váltani.
Vágólapra másolva!

A férfiak magabiztosabbak

Az álláshirdetés mindig úgy néz ki, hogy a legtehetségesebb és legtapasztaltabb álláskeresőket fogja meg. Ezért vannak a hosszú listák, néha már irreális elvárásokkal. Programozó két év szövegírói tapasztalattal, szakács, aki három idegen nyelven beszél. Ismerős? Valaki szerint nem kell ezeket komolyan venni, mert a munkáltatók is tudják, hogy nincs olyan szakember, aki egy személyben megfelel mindennek. Ezt az érvelést persze inkább férfiaktól hallhatjuk.

A férfiak magabiztosabban keresnek állást Forrás: Photononstop/Fabrice Lerouge

Úgy tűnik, hogy a nőket az ilyen hosszú listák inkább megriasztják, és nem jelentkeznek az állásra: attól félnek, hogy nem elég jók. A MedReps.com infografikája szerint a férfiak már akkor jelentkezek egy állásra, ha a felsorolt elvárások 60 százalékának megfelelnek. A nők viszont csak akkor érzik esélyesnek magukat, ha a követelmények 100 százaléka igaz rájuk. A nemi előítéletekről és különbségekről gyakran beszélünk az állásinterjúkkal kapcsolatban, pedig már az állásjelentkezésnél is jelen vannak.

Az álláshirdetésben a férfiasnak tartott tulajdonságok említése is megriaszthatja a női jelentkezőket. Ilyenek például a magabiztos fellépés és az elemző gondolkodás. Eközben a férfiak bátran jelentkeznek olyan állásra, ahol előnyt jelentenek a femininnek vélt vonások, mint a lojalitás és a jó kapcsolatteremtő képesség.

Az önérvényesítést a nőknek tanulni kell

A Jobline tavalyi kutatása szerint az önbizalomhiány az egyik fő oka annak, hogy a nőknek csak 40 százaléka gondolkodik munkahelyváltáson. Nem mernek váltani, ragaszkodnak a már megszerzett álláshoz. Ezzel szemben a férfiak bátran nekiállnak keresgélni, ha elégedetlenek a munkahelyükkel. Tóbiás Andrea, a Jobline Női Karriernap védnöke elmondta az Üzletrésznek, hogy a felmérés szerint a nők többsége 30-40 éves korára szeretné elérni karrierje csúcsát. „Ez általában nem vezetői pozíció, hanem magas fizetés és biztos státusz” – tette hozzá.

A határozott fellépés sorsdöntő lehet állásinterjún Forrás: Thinkstock

Lerf Andrea, a Coaching Team szakértője szerint világszerte elindult egy törekvés arra, hogy több nő kerüljön vezetői pozíciókba. „Egyre több hölgy tudatosan építi a karrierjét, és szeretne jól helyt állni az elférfiasodott felsővezetői körben. Ehhez nem feltétlenül szükséges elférfiasodnia, mert vannak olyan női tulajdonságok, amelyek magasabb szinten is elősegíthetik a munkafolyamatokat. Ezek például az empátia és az együttműködőkészség” – mondta Lerf az Üzletrésznek. A határozott fellépés (asszertivitás) területén azonban bőven van fejlődési lehetőség, hiszen a nők eleve nem úgy szocializálódnak, hogy erősségük legyen az önérvényesítés. A jó hír az, hogy ez tanulható és fejleszthető.

Rémisztő elvárások

Miért fontos, hogy tisztában legyünk ezekkel a különbségekkel? Egyrészt nem árt tudni, hogy az álláshirdetésekben szereplő hangzatos szavak nem mindig fedik a valóságot. Ezt általában tudjuk akkor, amikor a versenyképes fizetésről és az előmeneteli lehetőségekről van szó. Csak legyintünk rájuk, mert tudjuk, hogy nem jelentenek semmit. Pedig ugyanígy az elvárásokról szóló rész sem szentírás. A cég profilja és a munkakör alapján többnyire ki lehet következtetni, hogy mi az a 2-3 készség, ami tényleg elengedhetetlen az állás betöltéséhez.

A másik tanulság, hogy nem mindegy, milyen szavakat írunk egy álláshirdetésbe. Az elvárások végtelen listájával elijeszthetünk olyan jelölteket, akik egyébként tökéletesek lennének a pozícióra. Ha például jó kapcsolatteremtőre van szükség, ne írjuk azt, hogy ugyanilyen fontos a határozott fellépés vagy a jó meggyőző képesség is. A túl általános vagy túl sok irányba célzó hirdetések egyébként is inkább nehezítik az ideális jelölt megtalálását.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről