Vágólapra másolva!
Áprilisban a két veszélyben lévő magánnyugdíjpénztár tagjai jól hajráztak. Az Origo megtudta, a Szövetség Magánnyugdíjpénztár áprilisi tagdíjfizetőinek az aránya is 70 százalék felett van. A MKB tegnap jelentette be, hogy leendő nyugdíjasai megmenekültek.
Vágólapra másolva!

"Most összesítettük az áprilisi adatokat és 70 százalék felett van a tagdíjfizetők aránya"- mondta az Origónak Kutiné Csurgai Ágota a Szövetség Magánnyugdíjpénztár ügyvezetője. A tagokat arra kértük, hogy a további hónapokban se felejtsék el a tagdíjat befizetni. Most 10576 tagunk van, a fele éves tagdíjat fizetett, a tagok másik felére nagyon oda kell figyelnünk – tette hozzá Kutiné Csurgai Ágota.

Az MKB is elérte a 70 százalékot

Elérte a 70 százalékos tagdíjfizetői arányt áprilisban az MKB Nyugdíjpénztár is– derül ki a pénztártagoknak megküldött havi értesítésből. A jogszabály értelmében hat egymást követő hónapban kell hozni a 70 százalékot ahhoz, hogy a pénztár elkerülje a végelszámolást.

Tüntetés a magánnyugdíjpénztárak megmaradásáért Fotó: Polyák Attila - Origo

Két alacsony hónap miatt bezárás jöhet

A Magyar Nemzeti Bank múlt héten közzétett állásfoglalása értelmében, ha áprilistól szeptemberig előfordul két olyan hónap, amelyben a díjfizetők aránya 70 százaléknál alacsonyabb, akkor el kell rendelni a végelszámolást.

A Magyar Nemzeti Bank állásfoglalásából kiderül, ha valaki előre befizette a következő hónapok tagdíját, azt a jegybank el fogja fogadni. Azt viszont nem fogadja el, ha utólag fizeti be valaki a korábbi hónapokra a tagdíjat. Ha tehát egy pénztárnak nincs meg például április végére a 70 százalékos tagdíjfizetési aránya, az nem segít rajta, ha a tagok májusban utólag fizetik be a negyedik havi díjat – írta a Világgazdaság.

60 ezer ember tartja pénzét magánkasszákban

Két pénztárnál, a Horizontnál és a Budapest Magánnyugdíjpénztárnál már korábban kiderült, a tagok több mint 70 százaléka rendszeresen fizet tagdíjat. Vajda Zoltán a 60 ezren a magánnyugdíjukért Facebook-csoport vezetője korábban azt mondta az Origónak az akut veszély elmúlt, és az a 60 ezer ember, aki a nyugdíjmegtakarításait magánnyugdíjpénztárban tartja, az megnyugodhat, mert a pénztárak többsége úgy tűnik, hogy nem szűnik meg.