Itt nagy lufi is lehet! Hogyan fektessük be a pénzünk?

Szétpukkan a nagy lufi – a tiéd is! - Asztrológiai előrejelzés 2015-re horoszkóp
Vágólapra másolva!
Adná magát a válasz a kérdésre, hogy úgy tudunk a legnagyobbat kaszálni, ha minden pénzünket beledobjuk a lufiba, és csak közvetlenül a kipukkadás előtt vesszük azt ki. De így könnyen el is veszíthetünk mindent. Hogyan érdemes a piacokon lavírozni ezekben a bizonytalan időkben? Erre a kérdésre adott választ Glem Chambers, az ADVFN vezérigazgatója. 
Vágólapra másolva!

Túlzás lenne azt mondani, hogy buborékba került a tőkepiac, de úgy néz ki, hogy arra felé tart – véli Chambers. A befektetők saját tőkéje most leginkább a dollártól függ, és nem tudni előre, hogy mi is lesz pontosan a buborék kipukkadását kiváltó tényező. Chambers saját magát egy értékalapú befektetőnek tartja, és a pénze 75 százalékát már készpénzben és biztonságos eszközökben tartja a tavaly októberi nagyobb tőzsdei korrekció óta. Meglátása szerint a piac annyira előreszaladt az emelkedésben, hogy igazi gyöngyszemeket már csak elvétve találni érték alapon.

Kockázat kérdése

Hogy mit is akarunk tenni, az mint mindig, most is attól függ, hogy mekkora kockázatot vagyunk hajlandóak bevállalni. De vajon érdemes most mindent egy lapra feltenni? Hisz a kockázatok csak egyre nőnek, és könnyedén óriási pofonba lehet beleszaladni.

Mi lesz, ha kipukkad a lufi? Forrás: Thinkstock

A nyerő taktika

Chambers szerint az a nyerő taktika, ha a tőkénk felét biztonságba helyezzük, egynegyedét készenlétbe tartjuk, és csak a 25 százalékát kockáztatjuk most. A magasabb kockázat magasabb hozammal jár.

Ha sikerül így pénzt keresni, akkor persze joggal gondoljuk, hogy pénztől estünk el, hiszen ha többet tettünk volna bele, akkor több lenne a nyereségünk is, de ezt a nyereséget a biztonság oltárán áldozzuk fel. Így nem kell félnünk attól, hogy minden elveszik, ha balul ütnek ki a dolgok - mondta Chambers a Forbesnak. De ha még el is csábulunk, még mindig ott van partvonalon pihenő 25 százaléknyi pénzünk, amiből a buborékok alkalmával is megfigyelhető heves és volatilis korrekcióban még mindig tudunk vásárolni. A maradék 50 százalékkal pedig szépen türelmesen meg kell várni, amíg jön a vizionált tisztítótűz-szerű nagy esés.

Ezzel a taktikával még véletlenül sem szállunk le idő előtt a vonatról, viszont biztosan nem zuhanunk vele a szakadékba.