Vida Ildikó nem ment el a költségvetési bizottság ülésére

Vida Ildikó, nav elnök, budapest háttér
Budapest, 2010. július 5. Vida Ildikó, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) 2010. június 28-i hatállyal kinevezett elnöke. A felvétel 2010. július 5-én készült a hivatalban. MTI Fotó
Vágólapra másolva!
Vida Ildikó nem ment el a költségvetési bizottság ülésére, ahol az adóhatóság belső vizsgálatának ügyében hallgatták volna meg, levelében azt írta, nem kíván élni a lehetőséggel. A fideszes alalnök szerint költségvetési szempontból a meghallgatásnak nincs relevanciája, az LMP-s alelnök szerint van, sőt mélyebb ellenőrzés kellene.
Vágólapra másolva!

Az adóhivatal minden kétséget kizáróan megállapította, hogy minden a legnagyobb rendben van, a meghallgatás lehetőségével nem kíván élni - ezt írta Vida Ildikó NAV-elnök a a parlament költségvetési bizottságának megküldött levelében Burány Sándor (MSZP) bizottsági elnök tájékoztatása szerint.

A belső vizsgálatról lett volna szó

Vida Ildikót a NAV belső vizsgálatáról és annak eredményeiről kívánta meghallgatni a bizottság. A meghallgatást Schmuck Erzsébet (LMP), Szelényi Zsuzsanna (független), Hegedűs Lórántné (Jobbik) és Burány Sándor (MSZP) kezdeményezte.

A kormánytöbbség törölni akarta

Érkezett egy másik levél is a kormánytöbbségtől a bizottsághoz, amely arról tájékoztatta a testületet, törölni kívánják a NAV-elnök meghallgatására vonatkozó napirendi pontot, amit a bizottság elfogadott.

Vida Ildikó nem kívánt élni a lehetőséggel Forrás: MTI/-

Nincs relevanciája

Költségvetési szempontból a meghallgatásnak nincs relevanciája, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tud tájékoztatást adni a felelősségi körébe tartozó tevékenységekről. Ez elsősorban politikai jellegű ügy, a költségvetési bizottság pedig elsősorban szakmai jellegű beszámolókat, törvényjavaslatokat szokott meghallgatni, mondta Szűcs Lajos (Fidesz), a bizottság alelnöke.

Mélyebb ellenőrzés kellene

Az LMP már több alkalommal kezdeményezte vizsgálóbizottság létrehozását, emlékeztetett Schmuck Erzsébet, a bizottság másik alelnöke, mert szükség volna egy sokkal mélyebb, alaposabb ellenőrzésre. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) is több mint 60 problémát feltárt. Ha több mint 1500 milliárd forint hiányzik az áfából, az a költségvetést érinti, és a bizottságra tartozik, mondta.