Fejre állt a kiskereskedelem, drágul a kávé, sokba kerül a munkahelyi hiányzás

Vágólapra másolva!
Reggeli lapszemlénk.
Vágólapra másolva!

A vasárnapi zárva tartás főpróbájaként tekintett szombaton általában nem tapasztaltak rohamot, tömeget, végeláthatatlan sorokat az üzletek, írja a Világgazdaság. Ugyanakkor a kiskereskedelmi láncok nagyobb forgalmat bonyolítottak a szokásosnál. Ugyanebben a témában a hvg azonban a kereskedők „felforgatott” szakmai életéről ír. Még szombatra sem érkezett meg a végrehajtási utasítás, mégis biztos tippnek tűnik, hogy a szabályozás alakulásától függetlenül rosszul fognak járni a kisboltok, sőt a nagyobbak alkalmazottai is. „Mutyi az egész” – panaszkodik egy hozzászóló, aki éppen azért a néhány tízezer forintért hagyta ott az eredeti pályáját, amennyivel többet vihetett haza eladóként. Mostanáig.

2016 végéig elhúzódhat a tavaly brazíliai aszály hatása, illetve a brazil és kolumbiai deviza leértékelődése a dollárral szemben. Hiába fordult jobbra az időjárás nemrég, januárban szárazság volt, a brazíliai kávék nem tudtak eléggé fejlődni. Az arabicából az október 1-jén induló új szezonban 1,4 millió zsákkal marad majd alul a kínálat a keresletnek, így a fogyasztói árak emelkedni fognak, írja a Napi.

Magyarországon 10 táppénzes napból 6-ért felel maga a munka, pontosabban az abból következő mozgásszervi megbetegedések, ugyanez az arány a tagállamokban átlagosan a betegszabadságolt napok felére sem (48 százalék) jellemző, írja a Portfolio. Eurüpában összesen 146 millió munkanap vész el a stressz és betegségek miatti hiányzásokkal, ami csaknem 15 ezer ember egész életére vonatkozó munkaidejének felel meg.