Újabb változás a vasárnapi boltzár miatt

Idétlen érvek, miért lesz jó a vasárnapi zárva tartás
Vágólapra másolva!
A Tesco hírlevélben tájékoztatta vásárlóit, hogy március 15-e után nem lesz házhoz szállítás vasárnaponként. A Tesco sajtósa azt közölte az Origóval, hogy ünnepnapokon eddig sem szállítottak házhoz.
Vágólapra másolva!

Az áruházlánc "hivatalosan" is közölte online vásárlóival, hogy március 15-től vasárnaponként a kiszállítás és a személyes átvételi pontok sem lesznek elérhetők. Vagyis a webáruházra is vonatkozik a vasárnapi boltzár. A rendelés viszont leadható vasárnap is - legkorábban hétfői kiszállítással - írja a Pénzcentrum.

A levélben felhívják a figyelmet arra, hogy a vevők hétfőtől szombatig változatlanul választhatnak reggel 8 és este 22 óra közötti kiszállítási vagy személyes átvételi idősávok közül.

Március 15-e után vasárnap csak néhány bolt lehet majd nyitva Forrás: Thinkstock

A parlament tavaly december 16-án szavazta meg a vasárnapi pihenőnap bevezetését, március 15-étől a hét utolsó napján nem lehet majd dolgoztatni a kereskedelemben. A jogszabályban kivételként rögzítették, hogy az adventi időszakban és az év egy szabadon választható vasárnapján nyitva lehetnek az üzletek.

Vannak kivételek

A törvény azzal kapcsolatban is több kivételt tartalmaz, hogy mely boltok lehetnek nyitva vasárnaponként, így például a 200 négyzetméternél kisebb üzletek kinyithatnak a hét utolsó napján, de csak a tulajdonos vagy családtagja dolgozhat bennük.

A kizárólag pékárut és tejterméket értékesítő üzletek vasárnap és munkaszüneti napokon 5 és 12 óra között lehetnek nyitva, az újságosok és a virágüzletek 6-tól 12-ig, a sportlétesítményekben lévő boltok pedig ezeken a napokon a sportrendezvények ideje alatt tarthatnak nyitva.

A törvény hatálya emellett nem terjed ki a gyógyszertárak, a benzinkutak, a reptéri boltok, a vasúti és autóbusz-pályaudvarokon lévő üzletek nyitva tartására, a büntetés-végrehajtási intézetekben, egészségügyi intézményekben és katonai objektumokban folyó kereskedelmi tevékenységre, valamint a piacokra, vásárokra sem.

Legközelebb már csak a karácsony előtti utolsó három vasárnap lesznek nyitva az üzletek Forrás: MTI/Czeglédi Zoltán


A tilalom nem vonatkozik továbbá a kereskedelmi jellegű turisztikai és a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltatási tevékenységre, a szálláshelyen végzett kereskedelemre, a vendéglátásra, a világörökségi területen található üzletekre, valamint a kulturális tevékenységet és a fürdőszolgáltatást kiszolgáló kereskedelemre sem.

Budaörsön jártunk az utolsó szabad vasárnapon

Az Origo az utolsó vasárnap, amikor még nyitva voltak a boltok Budaörsön járt. A Tescóban sokan azt mondták, hülyeség a vasárnapi boltzár, de legalább ugyanennyien mondták, hogy a dolgozóknak is pihenniük kell valamikor.

Vidéken több bolt is kinyithat majd vasárnap. Az Origo térképén már több mint ötszáz ilyen kis üzlet van. A világörökségi zónákban pedig bármi kinyithat, így a pesti belvárosban biztosan lesz hol vásárolni.

Olvasóink jelzése alapján elkészítettük a vasárnap is nyitva lévő boltok listáját. Kerüljön fel a térképre! Továbbra is várjuk azoknak a boltoknak a jelentkezését, amelyek ki tudnak nyitni vasárnap március 15. után is. A jelentkezéshez kattintson ide!

A Decathlonban is sokan voltak. Az áruházban elmondták, hogy ugyan szombaton van a legnagyobb forgalom, de a második legerősebb nap a vasárnap volt eddig. Itt is tovább tartanak majd nyitva hétköznap, hátha eljönnek az emberek este is. Itt is sokan mondták a vasárnapi boltzárról, hogy értelmetlen, de legalább ugyanennyien voltak, akik nem tartják olyan nagy gondnak az egészet.

Adventig várni kell

Legközelebb már csak a karácsony előtti utolsó három vasárnap lesznek nyitva az üzletek. Egy szabadon választott vasárnap ezen kívül is kinyithatnak az áruházak. Ez nagy valószínűséggel húsvét vasárnap lesz. A bevásárlóközpontok többségében csak a 200 négyzetméternél nagyobb üzletek lesznek zárva, így talán még ezekbe érdemes lesz benézni.

A budapesti világörökségi helyszínek és védőzónájuk Forrás: Forster Központ

Boltzár lehet a világörökségi részeken is

A világörökségi területen található üzletekre eddig nem vonatkozott a vasárnapi boltbezárás. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint, ha a későbbiekben olyan módosító indítvány érkezik, ami a világörökségi területeken található boltok vasárnapi bezárását érinti, a kormány támogatni fogja.