Trükköznének az online pénztárgépekkel

Online pénztárgép egy debreceni üzletbe
Debrecen, 2014. január 7. Online pénztárgép egy debreceni üzletben 2014. január 7-én. A Nemzetgazdasági Minisztérium azt javasolja a pénztárgép-cserét figyelemmel kísérő munkabizottságnak, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal online adatkapcsolatra képes gépekre való átálláshoz biztosítandó állami támogatás igénybevételének határideje január 31. legyen. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Hamarosan megjelenhet a rendeletmódosítás, amely a szolgáltató szektor számára is előírja az online pénztárgépek használatát. A Magyar Pénztárgép Szövetség arra számít, a kormány reális határidőket fog előírni, de lehetnek buktatók. Az eddigi tapasztalatok szerint fontos a pénztárgépek megbízhatósága. A kereskedők belátták, hogy az új rendszerben nem lehet trükközni, de sokan megtennék, ha lehetne.
Vágólapra másolva!

A felhasználók 20 százaléka még mindig trükközne a pénztárgéppel, ha tehetné, derül ki a Magyar Pénztárgép Szövetség felméréséből. A kereskedők többsége azonban belátta, hogy az online rendszerbe nem lehet észrevétlenül beavatkozni, azt pedig nagyon kockázatosnak tartják, hogy ne üssék be a vásárlásokat a kasszába. A felmérésben kétszáz szervizest és viszonteladót kérdeztek meg az online pénztárgépek bevezetése óta szerzett tapasztalatokról.

Reális határidők

Hamarosan megjelenhet a rendeletmódosítás a szolgáltatói szektor online-osításáról, mondta Novák Zoltán, a Magyar Pénztárgép Szövetség elnöke. "Mindannyian abban bízunk, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium tartható ütemtervet ír majd elő az átállásra. Az eddigi egyeztetések alapján úgy tűnik, hogy reálisak lesznek a határidők. De buktatók még így is lehetnek, például ha nem lehet követni a megrendeléseket, ami miatt előfordulhat, hogy nem lesz elég pénztárgép a piacon a körülbelül 70 ezer fodrász, autószerelő és egyéb szolgáltató számára" – figyelmeztet a szervezet elnöke.

Hamarosan a fodrászok és az autószerelők következnek Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Fontos a megbízhatóság

A felmérésből az is kiderült, hogy a boltosok fontosabbnak tartják a kasszák megbízhatóságát, mint az árukat, és hogy nagyobb gondot jelent nekik az új pénztárgép megismerése, mint az online rendszer járulékos költségei. „73 százalék szerint megérte a drágább, de minőségibb pénztárgép. Ez jelzés lehet a szolgáltatóknak is, akiknek nemsokára szintén át kell állniuk online kasszákra, hogy hosszú távon a tartósabb készülék éri meg" – mondta Novák Zoltán.