Kereskedelmi kiskapu lehet a fesztiválszervezés, Liszkay Gábor lapot vehet, hosszú hétvégék 2015-ben

Vágólapra másolva!
Reggeli lapszemlénk.
Vágólapra másolva!

Átveheti Liszkay Gábor a Napi Gazdaságot a Századvégtől, értesült a hvg. A lap szerint elképzelhető, hogy a Magyar Nemzet exfőszerkesztője megvásárolja az épülő jobboldali lapcsaládba szánt napilapot.

A Napi újabb kiskapura hívja fel a figyelmet a vasárnapi zárva tartásban: a Nemzetgazdasági Minisztérium állásfoglalása alapján – hogy a fesztivál kulturális esemény, így az ehhez tartozó kereskedelem is a kivételi körbe tartozik, akkor is, ha vásárnak ad helyszínt – egész falvak dönthetnek úgy, hogy akár az egész nyarat kitölti rendezvényekkel.

Ami a vasárnapi zárva tartást illeti, szintén a Napi írja, milyen szankciókra számíthat, aki megszegi a tilalmat, illetve pontosan mit lehet tudni az ellenőrzés körülményeiről. Az első jogsértéssel 5-15 napra, a másodikkal 30 napra zárhatják be a hatóságok az üzletet, és ez eszkalálódik egészen odáig, hogy teljes 365 napon át kényszerűen lehúzza a rolót az adott bolt.

Bár idén március 15-e vasárnapra esett, nem lehet panaszunk 2015 soron kívüli munkaszüneti napjaira, véli a Pénzcentrum. Fontos tudni, hogy a törvény szerint a szabadnapok igényét 15 nappal előre be kell jelentenünk. Ebben a cikkben pedig tételesen megtalálja az idei hosszú hétvégéket.