Egy EPIC felmondás utóélete

marina shifrin
"...és a főnökömet semmi más nem érdekli, csak a kattintásszám..."
Vágólapra másolva!
Hallott már a Next Media Animation nevű taiwani vállalatról, a világ egyik legnagyobb animációs stúdiójáról? Ha ön szakmabeli, elképzelhető. És hallott ön a 27 éves chicagói Marina Shiffrinről? Ha ön nem szikla alatt él, biztosan. Még ha most nem is ugrik be az arca.
Vágólapra másolva!

Marina Shifrin ambíciózus ember. Azt mondja, neki tulajdonképpen mindegy, mivel foglalkozik, csak lehessen büszke rá. Talán egy szép napon még sztár is lesz belőle. Egyszer már megtörtént.

Ő az, aki 2013 szeptemberében új távlatokat nyitott a felmondólevél műfajának, egyben felrobbantotta a YouTube-ot „Felmondok” című videójával. Ebben elfeliratozta-eltáncolta, hogy megelégelte a piaci hajszát, a minőség rovására erőltetett mennyiséget, azt, hogy 4:30-at mutat az óra, de ő még mindig bent van.

A videó másfél év alatt 19 millió kattintást kapott, a Next Media Animation válaszvideóval reagált – amelyik, so sorry, Marina, viccesebb és tartalmasabb az eredetinél. ("Mi vagyunk a cég, ahová tánctudás alapján lehet bekerülni. Nyolc óra a munkaidőnk, és MÉG MINDIG bent vagyunk. Való igaz, hogy az íróasztalunknál ebédelünk, de egyrészt kevés az étterem a környéken, másrészt mivel a cégnél szauna is, medence is van, hát valahogy elviseljük." Visszatette Kanye West Gone című számát a slágerlistákra, az őszintén szólva elég irritáló egy szem mutatványával azóta is házaló Shifrin pedig tévéműsorról tévéműsorra reppent, ahol több alkalommal álomállásajánlatot is kapott. Például a Queen Latifah Show-ban – ami, lássuk be, olyasmi, mintha valakinek egyetlen Twitter posztja nyomán írói ösztöndíjat és garantált kötetet ajánlana az ország egyik legismertebb könyvkiadója. Cikkünk szempontjából azonban érdekesebb, hogy Marina Shifrinre máig zúdulnak a tanácskérő e-mailek. Hogyan mondjunk fel stílusosan, kreatívan, ugyanakkor minél biztonságosabban.

"...és a főnökömet semmi más nem érdekli, csak a kattintásszám..."

Ne

„Utálom a főnököm. EPIC stílusban akarok felmondani. Hogy csináljam?” – ez a levelek zömének lényege. Marina Shifrin válasza még zanzásabb: sehogy. Ne tegyünk ilyet. Mindenki, akit alkalmaznak, használja ki és élje meg a helyzetet a maga teljességében. Tegyen félre annyi pénzt, amennyit csak tud, és közben küldje el a cv-jét ahová csak érdemes. Miután az egyik interjúján sikerrel járt, írjon egy kedves, illedelmes felmondólevelet, és húzza ki azt a pár hetet. Ő ugyanis – bár ez nincs benne a videóban – egy hónappal a videó előtt már beadta a magáét a főnöke felettesének. Shifrin egyéni megoldásában az sem mellékes, hogy maga a vállalat ellentmondásos vagy legalábbis véleményes tartalom szerkesztésével próbál meg közönséget szerezni magának a YouTube-on. Ezzel foglalkoznak nap mint nap, olyankor is, amikor senki nem táncol a hangbokszban 4:30-kor. „Az, ahogy felálltam, egyben évődő és ironikus biccentés volt egy évődő és ironikus cég felé” – mondja Shifrin.

A felettes felettese pedig pompásnak nevezte a döntést, amikor a videó víruskarriere beindult. Marina szerint aligha van még cég ezen a bolygón, amely így reagált volna. Epic felmondásra akkor biztat bárkit, ha ennyire epic, kreatív és haladó szellemű vállalatról van szó, különösen ha taiwani, animációval foglalkozik, és képes elismerni a szellemi szikrát akkor is, ha történetesen ellene irányul.

Felmondanék, de a gazdasági helyzet...

Soha senki ne mondjon fel B-terv nélkül, inti a hozzáfordulókat Marina Shifrin. Sőt, véli, a leghelyesebb, ha a B-tervet megelőzi egy karrierterv, ily módon felgyorsul és leegyszerűsödik az álláskeresés is. Az övé a standup. Ez, hogy egy ízes magyar fordulattal éljünk, a kutya vacsorája egy olyan ázsiai vállalatban betöltött pozícióhoz képest, amely 500-nál több főt foglalkoztat Hong Kongban, Japánban és az Egyesült Államokban. A szívbéli választás azonban nem néz rációra. A maga részéről azt tervelte ki, hogy minden áldott nap írni fog, Hollywoodba költözik, és szerez egy impresszáriót. Négy hónappal később már mindhármat elmondhatta magáról.

Az álomkarrier felé vezető út ugyanis, így Shifrin, nem kifogásokkal van kikövezve. Álomkarrierünk úgy épül, ha többet és keményebben dolgozunk, mint bárki, akit magunk körül látunk. Ha tehetséget és merészséget tudunk felmutatni, nem pedig leleményes kifogásokat.

Megbántad?

Ezt is nagyon gyakran megkérdezik tőle. Marina Shifrin rövid válasza, hogy nem. Az ugyanis szintén nem szerepelt a videóban, hogy az elhíresült döntés mögött sok éven át tartó aprólékos tervezés, csendes háttérmunka, nagy erőkkel épített önbizalom állt: „Tudtam, ha ekkora felfordulást tudok csinálni a neten, az megtérül a comedy világában.” Bizonyos értelemben előbb eltervezte a felmondását, mint hogy elhelyezkedett volna a New Media Animationnél.

Amit mindenki gondoljon át

„Ahányszor ír nekem valaki és tanácsot kér, mert fel akar mondani, azt írom vissza, ne tegye. Ne hagyja ott az állását. Ijesztő és nehéz. Éjjelente arra fog ébredni, hogy verejtékben úszik és azon tipródik, jól tette-e.” Emellett Marina Shifrin szót ejt még a csekkekről, a biztosításról, a minden hónapban megérkező összeg hiányáról. És arról, mindez csak azokra nem vonatkozik, akik korábban – csendesen és láthatatlanul – minden szabad percükben azzal foglalkoztak, hogy új ösvényre lépjenek. Aki tudatosan készült egy másik hivatásra, akár hosszú és minden visszajelzés nélküli éveken át, annak talán van esélye az óriásugrásra.

„Ha tanácsaim ellenére olyan erős benned a törekvés a kockázatra, hogy hajlandó vagy fenekestül felforgatni az életed érte, hadd legyek én az első, aki gratulál hozzá.” Egyben üdvözöl mindenkit, aki így tesz, az álmodozók, gondolkodók, világot megmozgatók és világot felrázók klubjában, aki nem éri be azzal, amit az élet névértéken kínál, és aki éppen emiatt sokkal teljesebb és boldogabb éveknek néz elébe."

Ha pedig esetleg valaki lemaradt volna róla, ez Marina videója:

Ez pedig a vállalaté: