A vállalkozások tömegeinek okoz gondot az EKÁER éles indulása

ekaer
Nem a trükközők kerültek a célkeresztbe, hanem a jogkövető vállalkozások terhei nőttek.
Vágólapra másolva!
Továbbra is rengeteg a kérdőjel a március eleje óta élesben működő EKÁER rendszer körül, és a bizonytalanságok következményei kizárólag a vállalkozásokat terhelik - állítják egybehangzóan a szakértők és a logisztikai szektor képviselői.
Vágólapra másolva!

A cégek akkor sem biztos, hogy meg tudnak felelni az EKÁER által támasztott követelményeknek, ha minden tőlük telhetőt megtettek ennek érdekében - mondják egybehangzóan a szakmai szervezetek és a piaci szereplők.

Sok kérdést már megoldottak

Bár az NGM új rendeletei számos kérdést megnyugtatóan rendeztek, továbbra is sok a jogalkalmazással kapcsolatos bizonytalanság - mondta Csuri Ferenc, a Joint Venture Szövetség (JVSZ) elnökségi tagja, a KLUDI Szerelvények Kft. ügyvezető igazgatója.

Nem volt elég idő

A bizonytalanságok mellett problémát jelent az is, hogy a jelentős változásokat hozó szabályokra - amilyen például a láncügyletek bejelentési kötelezettsége - nem állt rendelkezésre a megfelelő felkészülési idő.

Nem a trükközők kerültek a célkeresztbe, hanem a jogkövető vállalkozások terhei nőttek. Forrás: EKÁER

Az új rendelkezések miatt ugyanis módosítani kell majd az adóhatóság és az érintett vállalkozások informatikai rendszerein is - így a március 1-jei éles rendszerindulás vélhetően vállalkozások tömegeinek okoz komoly gondot.

Munkahelyteremtés - kényszerből

Vásárhelyi Árpád, a Schenker Nemzetközi Szállítmányozási és Logisztikai Kft. ügyvezető igazgatója szerint alapvető probléma, hogy nem a trükközők kerültek célkeresztbe, hanem a jogkövetően működő cégekre hárult újabb, jelentős teher. A Schenker példája azt mutatja, hogy egy 400 főt foglalkoztató logisztikai cégnél csak az EKAER megfeleléshez 12 munkatársat kellett bevonni, felkészíteni, irodát, hardvert biztosítani számukra.