Kezdődik a fröccsháború

fröccsbor clap
Vágólapra másolva!
Nem kell jövedéki adót fizetnie annak, aki fröccsöt palackoz és forgalmaz. Egy budapesti vállalkozás élt a lehetőséggel. Vasuta Gábor terméke védjegyet is kapott, de a borászok attól tartanak, hogy most megnyílt egy kiskapu, ami lehetőséget ad silány borok forgalmazására – írja a Délmagyar.hu.
Vágólapra másolva!

Egy jogszabály-módosítás értelmében januártól jövedéki adó terhe nélkül lehet fröccsöt palackozni, forgalmazni. Az engedmény olyan italra vonatkozik, amely szőlőbor és szénsavas víz keveréke, legfeljebb 8,5 százalék alkohol van benne, és a bor aránya több mint 50 százalék.

A fröccs megúszta a jövedéki adót Forrás: Táfelspicc / Kling József

Az egyik lehetséges befutó a palackozott fröccsök versenyében Vasuta Gábor terméke lehet. Az 1976-ban alapított, eredetileg kazánokkal és fűtéstechnológiával foglalkozó Vasuta Zrt. vezetője azt mondta, hisz az italában.

Aggódnak a borászok

A borászszakma nem örül egyöntetűen az ötletnek. Ungerbauer György, a csongrádi borvidék elnöke azt mondta, véletlenül értesült arról, hogy a fröccs után nem kell jövedéki adót fizetni. Attól tart, hogy ez lehetőséget ad egyes vállalkozásoknak arra, hogy nagyot kaszáljanak. A témáról a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöksége február 19-én, csütörtökön tárgyal, és állásfoglalást is közölnek majd.