Útdíj: még nem készült el az új rendelet

útdíj ferihegy
Vágólapra másolva!
Vasárnaptól ismét átalakul az útdíjrendszer, de a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium még nem készült el a rendelettel. Emiatt a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató nem tud tájékoztatást adni arról, hogy jövő héttől hogyan kell eljárniuk a jogkövető autósoknak.
Vágólapra másolva!

Készül a rendelet, a napokban ki is hirdetik, tudtuk meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium sajtóosztályától. Arzt Gergely, az NFM kommunikációs igazgatója az Origónak azt mondta, hogy erre valószínűleg csütörtökön kerülhet sor.

Változik az útdíjrendszer

A kormány a próbaüzem tapasztalatai alapján alakítja át az útdíjrendszert február 1-jétől. A változtatásokról bővebben itt olvashat, a jelentősebb módosítások az alábbiak:

  • A megyematricák a szomszéd megye első csomópontjáig lesznek érvényesek.
  • Több út és híd mégis ingyenes lesz.
  • Aki csak azért vett megyematricát, hogy ezeket használhassa, az visszaválthatja.
  • A nagycsaládosok kompenzációt fognak kapni az új D2 kategória miatt.
Az NFM még nem készült el az új rendelettel Fotó: Polyák Attila - Origo

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató akkor tud részletes tájékoztatást adni, amikor megjelent a rendelet a Magyar Közlönyben, mondta Kibédi-Varga Lajos. A NÚSZ szóvivője arra kérte az autósokat, hogy addig a jelenleg hatályos jogszabályoknak megfelelően járjanak el.

Az NFM-re várnak

A NÚSZ-nál egyelőre a változtatásokkal kapcsolatosan felmerült kérdésekre nem tudnak válaszolni, mert az NFM még nem hirdette ki az új rendeletet. Pedig ezek a változtatások várhatóan február 1-jén lépnek hatályba, azaz vasárnap.

Addig is, aki például szombaton Budapestről Bicskére autózna, és megyematricával oldaná meg az autópálya-használat díját, annak 10 ezer forintba kerülne ez az út, de ha vár vasárnapig, már 5 ezer forintból is megúszhatja. Legalábbis abban az esetben, ha az lesz a rendeletben, amiről Fónagy János államtitkár beszélt január 22-i sajtótájékoztatóján.

Veszprémben a legdrágább az útdíj

Aki Veszprém megyében vásárol megyei matricát, tizenegyszer annyit fizet egy kilométer gyorsforgalmi út használatáért, mint ha valaki Pest megye útjaira váltja meg ötezer forintért az idei használat jogát.