Hatalmas csinnadrattával érkezett az Alibaba

Vágólapra másolva!
Hatalmas csinnadrattával érkezett szeptember 19-én tőzsdére az Alibaba, ami 25 milliárd dolláros tőzsdei bevezetésével minden létező rekordot megdöntött. Nem csoda, hogy év eleje óta figyeltük az eseményeket, érdekes sztorival szolgált a társaság.
Vágólapra másolva!

Ahelyett, hogy részletesen belemennénk a száraz számokba talán érdemesebb feleleveníteni, hogyan is történt az egész tőzsdei bevezetés.

Már tavasszal róluk beszéltek

Nos, annyi biztos volt már év elején is, hogy az Alibaba tőzsdére akar menni, holott 2012-ben még kivezették a cég papírjait a hongkongi tőzsdéről. A cél egyértelmű volt, nevezetesen a tőkeszerzés, ráadásul Amerikában, ahol a szabályok lehetővé tennék, hogy a tulajdonosok megtartsák jelenlegi szavazatai jogaikat, és csak tulajdonrészt kínáljanak a befektetőknek.

Pontos dátumot azonban senki sem tudott, és pontos összegekről sem nagyon volt még szó akkor, annyit lehetett csak tudni, hogy az IPO-mérete igen nagy lesz. Április elején írtunk egy nagyobb átfogó anyagot a cégről, ahol kiemeltük, a nagytulajdonos Yahoo árfolyamában is okozhat azért izgalmakat a várható IPO.

Ebben az elemzésben kifejtettük, hogy a cég remekül teljesít, egyre jobban használja ki a növekvő kínai online kereskedelmet, és minden esélye megvan, hogy ezt a növekedést a jövőben is folytassa. Akkoriban 150 milliárd dollárra becsülték különböző elemzők a céget, ami bár a szektortársakhoz képest azért nem tűnt olcsónak, az IPO-k kapcsán sokszor előforduló felfokozott érdeklődés miatt nehéz lett volna egyértelműen negatív kritikával illetni ezt az árazást.

Nem volt eseménydús a nyár

Nyáron ugyanakkor némileg alább hagyott az érdeklődés a céggel kapcsolatban, és nem érkezett túlságosan sok információ. Bár az első negyedéves számokról azért lehullt a lepel, ezek nem sikerültek túlságosan jól, és a piac sem fogadta kitörő örömmel a számokat, legalábbis ami a Yahoo árfolyamát illeti.

Ugyan nyáron eldőlt az is, hogy a NYSE-re vezetik be a részvényeket, hiába voltak hírek arról, hogy már júliusban elkezdheti a tőzsdére meneteli folyamatot a cég, végül ebből nem lett semmi. Sőt, az Alibaba látszólag csak húzta-halasztotta a bevezetést, egy időben pedig már-már úgy tűnt, hogy az egészből még jó ideig nem lesz semmi.

Végül ősszel jött a cég

Szeptember elején viszont már eldőlt: hetekben belül, egészen pontosan 19-én érkezik majd a vállalat a tőzsdére, aminek keretében 20 milliárd dollár felett is lehet az IPO-ár. Akkor már világos volt, a korábban vártnál is nagyobbat fog szólni a bevezetés, sőt, akár a rekordnagyságú IPO is elképzelhető volt.

Egészen szeptember 18-ig, amikor kialakult a végleges IPO-ár, ami 68 dollár volt. Ahogyan az sejthető volt, a tulajdonosok és vezetők jó esetben élnek majd opciós jogaikkal, így 25 milliárd dolláros lehet az IPO végleges mérete, ami rekord.

Némi fundamentális háttér: Ez 167,6 milliárd dolláros piaci kapitalizációt, és megközelítőleg 25-27-es előretekintő P/E rátát jelentett, vagyis semmiképpen sem volt olcsó a cég a piac egészéhez képest, illetve a szektortársakhoz képest sem.

Órákig vártunk

Végül szeptember 19-én, valamivel fél 6 után indult el a kereskedés a részvényekkel, és ahogyan arra számítottunk, tekintélyes pluszban, 93 dollárnál. Innen rövid idő alatt 100 dollárig is eljutott az árfolyam, majd egészen 90 dollárig korrigált. Mozgalmas volt az első nap, ám az már világosan látszott, 230 milliárd dolláros piaci kapitalizáció mellett 37-es előretekintő P/E rátát láthattunk, ami azért már túlértékeltségre engedett következtetni.

A következő napokban nem is teljesített túl jól a részvény, a 92,7 dolláros első kötéshez képest október közepén már 10,7 százalékos mínuszban volt az árfolyam, és valamelyest visszaigazolódott egy korábbi baljós prognózisunk. Akkor ugyanis felhívtuk a figyelmet, hogy egy ekkora tőzsdei bevezetés akár lavinát is indíthat el a piacon, eladói nyomáshoz vezethet más papírok esetében is.

Vajon mit tartogat a jövő?

Az október közepe óta eltelt több mint két hónapban aztán a jó piaci hangulatban az Alibaba is magára talált, és 120 dollárig jutott az árfolyam. Persze itt már az értékeltség még túlzóbbá vált, és egyre többen tették fel maguknak a kérdést: Tényleg ennyit ér az Alibaba?

Nehéz lenne erre száz százalékosan magabiztos választ adni, elvégre még is csak egy alig pár hónapja tőzsdén lévő cégről van szó, és rengeteg az ismeretlen kockázat. Feltehetően azonban a befektetők is némileg sokallják az értékeltségi szinteket, miután az elmúlt hónapban ismét jött egy 10 százalékos korrekció, a részvény pedig pont az 50 napos mozgóátlaga közelében található, némileg 100 dollár felett.

Az tehát kijelenthető, hogy a drámai összeomlás nem következett be, sem az Alibaba árfolyamában, sem pedig a piacokon. Óriási emelkedés azonban nem látható az Alibaba esetében, aki 93 dollár környékén bevásárolt a nyitás napján „mindössze” 13 százalékos profitot mondhat magáénak. Ez persze nem kevés, csak közben a kockázatok is jelentősek voltak, így azért az kérdéses, kell-e ilyen extrém kockázatvállalásért cserébe örülnünk egy ekkora profitnak. (Ne felejtsük el, az Alibaba az első kereskedési napon 10 százalékos mozgást produkált napon belül…)

Az pedig egyelőre látható, hogy a piac kezdi jobban értékelni a céggel kapcsolatos kockázatokat, ami akár a következő hónapokban is nyomás alatt tarthatja a részvényeket. Ezzel nem azt szeretnénk mondani, hogy most azonnal shortolni kellene a céget, csak pusztán azt, hogy lehetnek még meglepetések, érdemes lehet figyelni a következő gyorsjelentéseket is!