Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Rogán: Magyarország rosszul járna az euróval

Vágólapra másolva!
A többi közép-európai ország sem járt vele jól.
Vágólapra másolva!

Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető szerint 2020-ra teljesülhetnek az euró magyarországi bevezetésének feltételei, de ezt akkor érdemes lesz majd megfontolni, mert úgy látja, az ország nem jól, hanem inkább rosszul járna, ha az eurót választaná a forint helyett. Ezt azzal indokolta, hogy a már a közös pénzt használó közép-európai országok sem jártak vele egyértelműen jól. Példaként említette, hogy Szlovénia gazdasága komoly bajba került, Szlovákiában pedig magas áremelkedés kísérte az euró bevezetését.

Módosítani kellene az alaptörvényt

Csak megfontolt döntést szabad hozni az ügyben, jelentette ki a frakcióvezető. A közös pénz bevezetése alaptörvény-módosítást is igényelne, hiszen az alkotmány ma kimondja: Magyarország fizetőeszköze a forint. "Hogy ezt milyen formában kell meghozni, elég-e hozzá a parlament vagy esetleg egy népszavazás, ezt szerintem akkor kell megfontolni, ha odaérkezünk, 2020 még odébb van" - mondta a frakcióvezető.

Jó barát az amerikai nagykövet?

Megérkezett Budapestre Colleen Bradley Bell, az új amerikai nagykövet. Rogán Antal szerint tisztelettel várják az új nagykövetet, és remélik, hogy személyében a magyarok jó barátja érkezik Magyarországra. Bízik abban is hogy, a következő hetekben lesz mód az esetlegesen problémás kérdések áttekintésére, mert Magyarország abban érdekelt, hogy jó viszonyt ápoljon az Egyesült Államokkal. Szerinte ebben segítséget jelent, hogy végre nagykövet, nem pedig ügyvivő vezeti a követséget.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről