Drasztikus változások jöhetnek a Raiffeisennél

Vágólapra másolva!
Ötödével vágná vissza eszközportfolióját a Raiffeisen, amit értékesítésekkel, illetve leépítéssel valósítana meg. Erre azért van szükség, hogy tőkeemelés nélkül is megfeleljen az előírásoknak. A hírekre nagyot ugrott az árfolyam.
Vágólapra másolva!

Fontos bejelentést tett ma a Raiffeisen bank. Legalább ötödével csökkentené kockázattal súlyozott eszközállományát az elkövetkező időszakban, hogy megfeleljen a szabályozói előírásoknak. Ugyanakkor nem szeretnének ezzel sietni, mert nagy nyomás nincs rajtuk, mondta el sajtótájékoztatón a bank pénzügyi igazgatója, Martin Gruell. A közlemény szerint a bank jelenleg is teljesíti a tőkemegfelelési követelményeket, ugyanakkor célja, hogy tovább erősítse helyzetét. Azt is hangsúlyozták, hogy nem terveznek tőkeemelést.

Korábban a befektetők egyre bizonytalanabbá váltak a Raiffeisennel kapcsolatban, hiszen az osztrák hitelintézet jelen van Oroszországban és Ukrajnában is, ráadásul nem kis kitettséggel. Emellett Lengyelországban is van leánybankja, ahol jelentős svájci frank alapú hitelportfolióval rendelkezik, ami a svájci jegybank döntését követően hatalmasat erősödő CHF-árfolyam miatt további kockázatokat hozott a felszínre. Ezért sokan újabb tőkeemeléstől rettegtek, de nem zárták ki az állami szerepvállalás lehetőségét sem. Ez utóbbit hevesen cáfolta a vezérigazgató.

Nem csoda, hogy az elmúlt időszakban gyakorlatilag folyamatosan esett a Raiffeisen részvények árfolyama, a tavaly nyári 30 euró feletti szentekről egészen 9 euró alá zuhant, vagyis értékének majdnem háromnegyedét veszítette el a részvény. De például a Raiffeisen által kibocsátott „kötvények nem teljesítésére kötött biztosítás” (CDS) már 70 százalékos valószínűséget rendelt ahhoz, hogy öt éven belül csődbe megy a bank. A mai bejelentés után járt már 17 százalékos pluszban is az árfolyam, míg jelenleg 10 százalék környéki a plusz (10 euró környékén van az árfolyam).

Ebből láthatjuk, hogy hirtelen nagyon megörültek a befektetők, azonban ez a 17 százalékos plusz is még eltörpül az előző hónapokban látott nagy árfolyamszakadás után. Azóta pedig már vissza jött 10 euró környékére az árfolyam. A heves reakció annak is köszönhető talán, hogy a piac már a tőkeemelést árazta, a napon belüli visszaesés pedig arra rávilágíthat, hogy azért még nincsenek letisztázva, hogy mit is adnának el, és mennyiért, valamint a bizonytalanság továbbra is fennáll Oroszországgal, Ukrajnával és most már Lengyelországgal kapcsolatban is.

A Raiffeisen árfolyama (Bécs) Forrás: Investor.hu, AmiBroker

A Raiffeisen azokra a leánybankjaira szeretne koncentrálni, amelyek megfelelő profitabilitást biztosítanak számára, és stratégiailag fontosak. Ez nem újdonság, ugyanis korábban már többször hangsúlyozta ezt az osztrák bank. A számok alapján egyébként valószínűleg a magyar leánybank sem nagyon fér bele az nyereségesen működő képbe, hiszen hazánkban több éve veszteséges a Raiffeisen. A pénzügyi igazgató kommentjében viszont azt sem zárta ki, hogy „jó eszközöket” is eladjanak.

Forrás: Investor.hu, Raiffeisen

Egyelőre a bank cáfolja azokat a pletykákat is, hogy már tárgyalnak az orosz egységük eladásáról, de azt viszont elismerik, hogy Oroszországban is visszább kell venni működésük nagyságát. A mostani bejelentésükben is hangsúlyozzák, hogy az orosz leány több mint 300 millió eurós profitról számolhat be 2014-re vonatkozóan, és idén is nyereséges maradhat még úgy is, hogy a céltartalékolás emelkedni fog.

Forrás: Investor.hu

A lengyel bankjuk esetében azt emelik ki, hogy a svájci frank alapú hitelportfoliójuk jelenleg erős (kb. 4,7 százalékos a nem teljesítők aránya), de persze ehhez hozzá kell tenni, hogy ez még a svájci frank euróval szembeni árfolyamgátjának eltörlése előtti állapotot tükrözi, azóta viszont drasztikusan erősödött a frank. Ugyanakkor a lengyel hatóságokkal már megállapodtak abban, hogy tőzsdére viszik a helyi egységet, akár már idén is, és több mint 25 százalékot is eladhatnak belőle. Pontos döntés még ebben sincs.