Az oroszok a gabonájukat féltik

aratás búza  Derecske,
Derecske, 2014. június 29. Kombájn aratja az őszi búzát a Hajdú-Bihar megyei Derecske határában 2014. június 29-én. Két héttel korábban indult el az őszi búza aratása, az előzetes termésbecslések alapján a tavalyinál több és jobb minőségű kenyérgabona várható idén. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Oroszország, a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre exportvám kivetését tervezi gabonára a belföldi kereslet biztosítása érdekében.
Vágólapra másolva!

- idézte az Interfax hírügynökség Arkagyij Dvorkovics miniszterelnök-helyettest. Az Interfax értesülése szerint Dimitrij Medvegyev miniszterelnök szakértőkkel folytatott megbeszélésen közölte, hogy a magas nemzetközi gabonaárak miatt felszökött az oroszországi gabonaexport, az országnak viszont vigyáznia kell a készleteire.

Rekord mennyiség termett

Oroszországban az idén rekordközeli mennyiségű gabonát takarítottak be, jóval többet a tavalyinál. Az orosz mezőgazdasági minisztérium szombaton közzétett adatai szerint az idén 104 millió tonna gabonát szállítottak magtárakba. Ennél többet csak 2008-ban, 108,2 millió tonnát. Tavaly 92,4 millió tonna gabonát takarítottak be Oroszországban.

Extra mennyiségű gabona termett Oroszországban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Vigyáznak a készletekre

Oroszország már 21 millió tonnát exportált a július elsején kezdődött szezonban a belföldi kereslet fedezésének a veszélyeztetése nélkül exportra rendelkezésre álló 28 millió tonnából - idézte az Interfax Arkagyij Dvorkovics miniszterelnök-helyettest.

A múlt hét elején Oroszország megszigorította az exportra szánt gabona minőségének ellenőrzését, majd december 17-én leállította a gabonaszállítmányok vasúti szerelvényekbe rakodását. Az orosz állami vasutak az értesülést nem kommentálta a Reuters hírügynökségnek.

Az orosz exportvám bevezetésének a hírére a chicagói CBOT árutőzsdén a tőzsdén kívüli forgalomban 1,3 százalékkal emelkedett a gabona határidős jegyzése. Az európai Euronext határidős piacon a malmi búza határidős jegyzése márciusi szállításra 1,5 százalékkal emelkedett.