Hosszú távon fizetésképtelen lehetett volna az MKB

Balog Ádám Matolcsy György Matolcsyék elmentek addig, ameddig akartak
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke (k) Balog Ádám alelnök (j) társaságában az MNB épületében, ahol a hazai vezető kereskedelmi bankok vezetőivel találkozott 2013. szeptember 10-én.
Vágólapra másolva!
Nem ma, nem is holnap, hanem éveken belül.
Vágólapra másolva!

Már az MKB Bankban vannak az MNB emberei és átvették a vezetés jogkörét. Balog Ádám, az MNB alelnöke szerint a bank eszközeinek 15-20 százalékának van szüksége ilyen menedzselésre, az MKB legalább 80 százalékban egy jó bank.

Évek múlva lehetett volna baj

Heteken belül kész lesz a stratégia, aminek a keretében leválasztják az MKB-ról a rossz részeit. A bank nem fizetésképtelen, de Balog Ádám szerint fennállnak azok a törvényi feltételek, amelyek szerint átveheti az MNB az irányítást. Körülbelül egy évet lehetnek az MNB emberei a bankban, az után szeretnék segíteni a piaci eladást.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke (k) Balog Ádám alelnök (j) társaságában az MNB épületében Forrás: MTI/Kallos Bea

Jelen pillanatban tehát a bank nem fizetésképtelen, és rövidtávon sem lesz az, de hosszú távon (több mint egy év) ez akár ki is alakulhatott volna - hangzott el a háttérbeszélgetésen. Ezért lehet lehetősége a jegybanknak az irányítás átvételére a kjelenlegi szabályozás szerint is.

Egy rossz MKB

Az MKB rossz részét nem a még felállítás alatt lévő rossz banknak szeretnék elsősorban átadni, hanem egyszerűen két részre szakadhat a bank, egy rossz és egy jó részre. Ettől a rossz MKB-tól nem lesz lehetősége a később felállított rossz banknak eszközök átvételére.