Megszűnt egy hitelszövetkezet

ATM, ingyenes készpénzfelvétel, nemzeti bank, bank adó, Egy ügyfél bankkártáyát tesz be egy pénzkiadó automatába (ATM) az FHB Bank XIII. kerületi Váci úti bankfiókjában.
Vágólapra másolva!
A Magyar Vidék Hitelszövetkezet Pécsett működött.
Vágólapra másolva!

Megszűnik a Magyar Vidék Hitelszövetkezet, korábbi nevén "Mecsek környék" Hitelszövetkezet.
Az Magyar Nemzeti Bank az intézmény kérésére visszavonta a működési engedélyét, s felügyeleti biztosokat rendelt ki. A hitelszövetkezet – amelynek már nincs kötelezettségvállalása ügyfelei felé – korábbi közgyűlésén döntött a jogutód nélküli megszűnésről.

Az ügyfeleket nem kell kártalanítani Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Nincs tartozás az ügyfelek felé

Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa azért adta ki az engedély-visszavonásról rendelkező határozatát, mert a Magyar Vidék Hitelszövetkezet 2014 októberében tartott közgyűlésén döntést hozott a jogutód nélküli megszűnésről. A hitelszövetkezet kezdeményezte az MNB-nél tevékenységi engedélyének visszaadását, egyúttal jelezve azt is: nem kíván kereskedelmi bankká alakulni.

A Mecsekvidéke Takarékszövetkezet megkapta az ügyfelelek Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Egy másik szereplő közbelépett

A Magyar Vidék Hitelszövetkezet még 2014 októberében valamennyi, az ügyfeleivel szembeni kötelezettségvállalását és ügyfélbetéteit átruházta a Mecsek Takarékszövetkezet számára, illetve szinte teljes egészében átruházta hitelköveteléseit is.

A hitelszövetkezet így jelen pillanatban érdemi üzleti tevékenységet már nem folytat. Mindezek miatt az engedély-visszavonás kapcsán nincs szükség betétesek kártalanítására az intézménynél.

Legutóbb a Széchenyi Kereskedelmi Bank dőlt be

A Magyar Nemzeti Bank december 5-én visszavonta a Széchenyi Kereskedelmi Bank működési engedélyét, egyúttal elrendelte az intézmény végelszámolását, mert, mint közölték, az intézmény működése fenntarthatatlanná vált.

A Széchenyi István Hitelszövetkezet budapesti fiókja Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A jegybank közölte: az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa azért vonta vissza a bank tevékenységi engedélyét, mert a hitelintézet működése nem felelt meg a jogszabályoknak, és súlyosan megsértette a felügyeleti hatóság határozatát is.