Ezért léptük át a hagyományos gazdasági dogmákat

Közép-Európa 1989 - Temesvár 25 - 1989-2014 címmel emlékülés Budapesten
Lovász László, az MTA elnöke, Orbán Viktor és Sali Berisha, volt albán elnök
Vágólapra másolva!
Magyarország bebizonyította, hogy a gazdasági növekedés érdekében át kell lépni néhány hagyományos gazdasági dogmán - írta Orbán Viktor miniszterelnök. Azt is leírta, hogy miben láthatók ezek a sikerek. 
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök a Tanjug szerb hírügynökségnek nyilatkozott arról, hogy miben látja Magyarország sikerét. Sorban megnéztük, hogy mi állja meg a helyét Orbán szavainak.

1. Orbán Viktor szerint Európában már általánosan elfogadott elképzelés, hogy néhány éven belül Közép-Európa válik az Európai Unió növekedésének mozgatórugójává.

Hol a növekedés mozgatórugója? Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Elsősorban az olcsó, de jól képzett munkaerőnek, az erős bankszektornak köszönhetően a kelet-közép-európai régió még sokáig gyorsabban fejlődhet, mint Nyugat-Európa. Tehát az valóban igaz, hogy az Európai Unió növekedését felfelé húzzák a visegrádi országok és Románia. De 2013-ban a Magyarországra, Lengyelországba és Csehországba áramló közvetlen tőkebefektetés nem érte el a Németországba érkező felét.

A közvetlen tőkebefektetések alakulása a GDP százalékában és millió dollárban Forrás: OECD

Az viszont mindenképp jól látszik, hogy a saját gazdasági súlyukhoz képest több befektetés jön a Közép-Európai országokba. Ez megalapozhatja a régiós országok jövőbeni növekedését.

2. Az utóbbi néhány évben Magyarország a közép-európai régió vezető országává vált, szigorú költségvetési fegyelem mellett is az egyik legnagyobb gazdasági növekedést produkáló állam lett.

A reál-GDP növekedésének üteme Forrás: Eurostat

Nem volt egy jó év a tavalyi a régió országainak. A magyar 1,1 százalékos növekedés így befért az első háromba. Románia viszont úgy is növekedni tudott 3,5 százalékkal, hogy a megelőző két évben sem estek vissza. Magyarország viszont csak egy nagyobb visszaesés után tudott 1,1 százalékot növekedni.

Idén már jobb lehet a helyzet, hiszen közel 3 százalékos növekedést vár a kormány és az európai unió is. Ez viszont leginkább a nagy állami beruházásoknak és a nagy autógyártók egyszeri beruházásának köszönhető.

3. A kormányfő azt is hangsúlyozta, hogy 22 éve nem tapasztalt foglalkoztatási csúcsot ért el az ország, jelenleg több mint 4,1 millió embernek van munkája.

A foglalkoztatottság alakulásáról mindig ugyanazokat kell elmondani. Első ránézésre a számok nagyon szépek, de vannak buktatók, amin nem szabad elcsúszni a helyzet értékelésekor. A KSH által publikált adatok szerint valóban rekordszinten áll az aktív dolgozók száma. De ha részekre bontjuk az elmúlt évek növekedéseit, akkor láthatjuk, hogy csak a közfoglalkoztatottak számának gyarapodása és a külföldön dolgozók javították az adatokat.

A foglalkoztatottság változásának szerkezete Forrás: MNB

4. Magyarország politikai stabilitása a bizonyíték arra, hogy nemcsak túléltük a válságot, hanem meg is tudtunk erősödni a nehéz időszak alatt.

Mi azonban inkább a Fidesz politikai sikerének, mintsem gazdasági eredménynek tudjuk értékelni a 2014-es választások eredményét. De inkább megkérdezzük az olvasóinkat is, hogy gazdasági sikernek tekinthető-e a Fidesz újraválasztása, vagy valami teljesen másra gondolt Orbán Viktor politikai stabilitás alatt?

Szavazzon!

Gazdasági siker a Fidesz választási győzelme?