EU: 24 millió munkanélküli

kivándorlás, munkanélküliség
Álláskeresők várakoznak a Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központjában MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Egy év alatt keveset csökkent a számuk.
Vágólapra másolva!

Októberben az EU-ban több mint 24 millióan voltak állás nélkül az Eurostat becslése szerint, 18 millióan az euróövezetben. Az uniós munkanélküliségi ráta nem változott az előző hónaphoz képest, de az egy évvel korábbi adatokhoz mérve csökkenés látható. Az EU egészében 10 százalék volt a munkanélküliek aránya, az eurózónában 11,5 - tavaly ezek a mutatók 10,7 és 11,9 százalékon álltak.

Németországban a legalacsonyabb

A legalacsonyabb munkanélküliséget Németországban mérték, a legnagyobbat Görögországban, igaz a dél-európai államból csak augusztusi adatok állnak rendelkezésre. Az állástalanok száma a legnagyobb mértékben Magyarországon nőtt, hála a közmunkának és az autóipari beruházásoknak. Olaszországban 12,3 százalékról történelmi rekordszintre, 13,2 százalékra, Finnországban pedig 8,3 százalékról 8,9 százalékra nőtt a munkanélküliség.

A magyar fiatalok 19 százaléka munkanélküli Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A fiataloknak rosszabb

Az unió tagállamaiban a 25 év alattiak munkanélküliségi rátája 21,6, az euróövezetben pedig 23,5 százalék volt - egy évvel korábban 23,3 százalékos, illetve 24 százalékos rátát regisztráltak. A 25 év alattiak helyzete Spanyolországban volt a legrosszabb, ahol 53,8 százalékos volt a munkanélküliség ebben a korosztályban, majd Görögország (49,3 százalék), Olaszország (43,3 százalék) és Horvátország (harmadik negyedévi adatok szerint 41,5 százalék) következik. Magyarországon a 25 éven aluliak körében szeptemberben 19,3 százalék volt a munkanélküliségi ráta a tavaly októberi 25,4 százalékkal szemben az Eurostat szerint.