Mihez kezd egy álnyugdíjpénztár a tagdíjjal?

Varga Mihály, pénz, költségvetés
Vágólapra másolva!
Jöhet az újabb nyugdíjállamosítás. Simicska Lajos parlamenti mandátumért indulhat. Megszavazták a forintosítást. A cégek kétharmada kevesebb adót vallott be, mint kellett volna. A NAV szerint a NAV-nál minden rendben, a Parlament viszont nem vizsgálja a NAV-ot. Tovább esik a kőolaj ára. Ez volt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Kiderült, hogy a kormány kinyírja a megmaradt magánpénztárakat. Vagy mégsem. Egy törvényjavaslat szerint nem működhet majd olyan magánnyugdíjpénztár, amelynél a tagdíjat fizető tagok aránya nem éri el a hetven százalékot. A pénztárak adatai szerint a tagdíjat fizetők aránya a valóságban 30-60 százalék között mozog.

Varga Mihály ezeket álnyugdíjpénztáraknak nevezte, mert a tagdíjakból csak a saját működésüket finanszírozzák. De lehet, hogy mégis maradhatnak, a törvényjavaslat lehetőséget adhat arra, hogy a pénztár a hozamokból levonja a tagdíjat.

Varga Mihály szerint az álnyugdíjpénztárak nem maradhatnak Forrás: MTI/Kovács Attila

A vállalkozó politizál

Simicska Lajos, a Fidesz volt pénztárnoka és Magyarország egyik leggazdagabb vállalkozója bejelentette, hogy fontolgatja, elindul Veszprémben a Navracsics Tibor megüresedett parlamenti székéért kiírt választáson. Itt összeszedtük, ki ő, mit és hogyan ért el eddig. Az indulást Török Gábor politológus is megfontolgatta, de végül visszalépett, mielőtt színre lépett volna.

A politikus vállalkozik

Közzétette vagyonnyilatkozatát Giró-Szász András, a Miniszterelnökség kormányzati kommunikációért felelős államtitkára, az Orbán-kabinet exszóvivője. A dokumentum tanúsága szerint az államtitkár már majdnem milliárdos: régi cége, a Strategopolis Kft. után tartoznak neki 750 millió forinttal, van 140 millió forintnyi megtakarítása, egy jachtja, egy fél lakása a 9. kerületben és egy háza Palóznakon. Tulajdonrésze van egy Safe Port nevű cégben, ami társtulajdonosa a Dorottya 8 Hotel Kft.-nek. Ez a cég egy 120 szobás, háromcsillagos szállodát fog építeni a Dorottya utcában.

A lyukat betömik

Ingó és ingatlanvagyon-értékesítésből, vagy frekvencia-, illetve koncessziódíjból származhat majd a 2015-ös költségvetési törvénytervezetben előirányzott 169 milliárd forintos, állami vagyonértékesítésből várt bevétel, derült ki az Országgyűlés költségvetési bizottságának ülésén.

Az adót elkerülik

Idén az első három negyedévben az adóellenőrök a bevallás utólagos ellenőrzésére 24 523 cégnél végeztek vizsgálatot, és 15 396 társaságnál, azaz csaknem kétharmaduknál (63 százalékuk) derült ki, hogy a törvényben megszabottnál összesen 515 milliárd forinttal kevesebb adót vallottak be. A megállapított hiány 19 százalékkal nagyobb a tavalyinál.

A NAV szerint a cégek kétharmada kevesebb adót vallott be, mint kellett volna Fotó: Bielik István - Origo

Az áfát nem nyomozzák

Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága levette napirendjéről azt az LMP-s javaslatot, amely az áfacsalások vizsgálatára hozott volna létre bizottságot. Azért, mert az indítvány általánosságokat tartalmaz, a Fidesz-frakció szerint a vizsgálandó témákat konkrétabban kellene meghatározni. Ráadásul az áfacsalási ügyeket parlamenti vizsgálóbizottság feltehetően mindaddig nem is vizsgálhatná, amíg zajlik a nyomozóhatóság büntetőeljárása.

A NAV nyilvánosságra hozta 1200 oldalas azonnali vizsgálati anyagát, amit Horváth András korrupciós vádjainak ellenőrzésére készítettek. A NAV szerint Horváth András korrupciós vádjai alaptalanok.

A Skype áfáját emelik

Drágább lesz a Skype. Az online kommunikációs szolgáltatásokat nyújtó vállalatoknak eddig a saját országukban kellett forgalami adót fizetniük, de az EU egy új rendelettel változtat ezen, a jövő év elejétől a cégek a vásárló országában fizetik a forgalmi adót. A Luxemburgban bejelentett Skype eddig 15 százalékos áfát számolt fel, ez nálunk a Magyarországon 27 százalék lesz.

Luxemburgban majdnem felannyi áfát fizetett a Skype, mint Magyarországon fog Forrás: App Store

A devizát forintosítják

Az Országgyűlés elfogadta azt a törvénymódosítást, ami a 2015 elejétől automatikusan forintosítja a deviza, vagy devizaalapú fogyasztói jelzálogkölcsön-szerződéseket. A képviselők 116 igen szavazattal, 38 nem ellenében és 1 tartózkodás mellett hagyták jóvá a javaslatot.

A forintosítást a jobbikosok annyira vállalhatatlannak tartották, hogy módosító javaslatokkal sem éltek, mondta Z. Kárpát Dániel, a párt alelnöke. November 28-ára, péntekre viszont tüntetést hirdettek. Addig folytatják az utcai nyomásgyakorlást, amíg nem lesz érdemi változás.

A nyereséget kiveszik

A Mol kedden felkérte a horvátországi INA olajipari vállalat ügyvezető bizottságát, hogy hívja össze az INA részvényeseinek rendkívüli közgyűlését. A napirendre vétel után a Mol javasolni fogja a közgyűlésnek, hogy támogassanak egy 260 millió euró (2 milliárd horvát kuna, 80 milliárd forint) értékű rendkívüli osztalék-kifizetést. Az ok: a horvát gazdasági minisztérium megvonta az INA-tól a Száva és Horvátország északnyugati területein található földgáz és kőolaj-lelőhelyek kutatási engedélyeit.

Az olajat kitermelik

Az elkövetkező hónapokban 20 forinttal is eshet a benzin ára Magyarországon. Csütörtökön az OPEC nem változtatott a napi 30 millió hordós olajkitermelési kvótán, és nem határoztak meg célárat a kőolajra, ami eddig hordónként 100 dollár volt. A Brent hordónkénti ára most 73 dollár körül van. Elemzők szerint tovább fog esni az olaj ára.

Az OPEC nem fogja vissza a kitermelést, a jövőben még olcsóbb lehet az üzemanyag Forrás: DPA/AFP/Erwin Patzelt

A kazánt nem cserélik

Forráskimerülés miatt a dél-alföldi régióban is szünetel a kazáncsereprogram. Előző héten két régióban is fel kellett függeszteni a programot. Pár nappal később leállt a kazáncsereprogram az észak-magyarországi régióban is.

A munkát végzik

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége úgy döntött, hogy az üzletek nyitva tartását korlátozó– törvényjavaslat elfogadása esetén népszavazást kedvezményez az üzletek vasárnapi nyitva tartásáért.

A Miniszterelnökség az egyik legfontosabb szerv a közigazgatásban, sok feladatot kell ellátnia, ezért várják el a tárcánál a 10 órás munkanapot, mondta Kurucz Éva kormányszóvivő. A Miniszterelnökségen már 2012 óta napi 10 órát kell dolgozni, ez nem újdonság, és munkajogilag szabályos.

A Századvég alapítvány az elmúlt években 3,9 milliárd forintért dolgozott be a kormánynak. "Munkánk minősége, eredményessége jól mérhető a kormányzati munka sikerében, a kedvező makrogazdasági adatokban és a három választási győzelemben" - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf, a cég elnökhelyettese.

A csekket befizetik

Otthonról is befizethetőek lesznek a postai csekkek januártól, a rájuk kerülő QR-kódok segítségével. A befizetéshez okostelefon és egy speciális alkalmazás kell majd. Aki nem akar QR-kóddal csekket befizetni, az megteheti a hagyományos módon, de már új tízezressel: elkezdték az új bankók bevezetését.