Csökkent a munkanélküliség

közmunkások, címlapi 2:1
Szakoly, 2013. március 8. A mezőgazdasági földutak karbantartására felvett közmunkások dolgoznak Szakoly határában 2013. március 7-én. A háromezer lakosú nyírségi település különböző pályázatokon 300 millió forintot nyert közmunkaprogramra, amelyből 8-12 hónapig tudnak foglalkoztatni háromszázhuszonöt embert az ötszáz foglalkoztatást helyettesítő támogatásra jogosult munkanélküli közül. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Az augusztus-októberi időszakban 193 ezerrel dolgoznak többen, mint egy évvel korábban. Továbbra is erős a közmunka, de a versenyszférában is egyre több állás születik.
Vágólapra másolva!

A 15-64 évesek foglalkoztatási aránya 192 ezer fővel, azaz 3,6 százalékponttal 4 millió 184 ezer főre emelkedett. A 15-24 éves korosztály mutatói is javultak, és 268 ezren dolgoznak közülük. A KSH szerint mindeközben a munkanélküliség 2,7 százalékponttal 7,1 százalékra mérséklődött.

Nem részletezik

A KSH nem részletezi, hogy a külföldön és a közmunkában dolgozók milyen arányban vették ki a részüket a növekedésből. Utóbbiak a létszámát az intézményi munkaügyi felmérésből szokták lehozni, az pedig csak egy hónap múlva jelenik meg. A 3 hónappal ezelőtti adatokból viszont levonható néhány következtetés. Az akkori trendek ugyanis lényegében nem változtak – mondta az Origónak egy neve elhallgatását kérő elemző.

Továbbra is számít a közmunka Forrás: MTI/Balázs Attila

Ipar és közmunka

A legjobb eredményeket hozó szektor az építőipar volt, ahol 88 ezer fővel nőtt a foglalkozatás. A járműgyártók felfutása pedig jó hatással volt az őket kiszolgáló beszállítói szektorra.

A versenyszféra jó teljesítményét emelte ki Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője is. Szerinte a közmunka még mindig erős hatással van az eredményre, de a cégvilág foglalkoztatási mutatói bíztatóak, és valószínűleg tovább fognak javulni az elkövetkező hónapokban.