Budapesten él a legtöbb gazdag

forint, pénz, pénzeső
Vágólapra másolva!
Elkészült a háztartások életszínvonalát összefoglaló tanulmánnyal a KSH. A felméréshez 9220 háztartási kérdőív és közel 20 ezer személyes interjú szolgáltatta a mintát.
Vágólapra másolva!

Tovább nőttek a jövedelmi egyenlőtlenségek 2013-ban – írja közleményében a Központi Statisztikai Hivatal. Ebben Magyarország továbbra is az uniós átlag alatt van.

Budapest: egyenlőtlenség és gazdagság

Budapest élesen elválik a többi településtípustól. Itt a legnagyobb az egyenlőtlenség, ugyanakkor itt él a legtöbb gazdag ember. A jövedelem és a középosztály a megyei jogú városokban oszlik meg a legarányosabban.

A háztartások jövedelme

A háztartások éves bruttó jövedelme átlagosan 1 millió 287 ezer forintot tett ki tavaly, ez 4,3 százalékkal több mint egy évvel korábban. A kutatóintézet a lakosság 14,6 százalékát tartja „relatív jövedelmi szegénynek”, de a szegénység vagy a társadalmi kirekesztődés által fenyegetettek aránya meghaladja a 31 százalékot.

Napi szükségletek viszik el a pénzünk közel felét Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A lakásfenntartás és energia ára

A lakossági fogyasztás lényegében a 2012-es szinten maradt tavaly, a lakásfenntartás és a háztartási energia emésztette fel a kiadások egynegyedét, a napi szükségletekre elköltött pénz pedig mintegy 40 százalékot tett ki.

Borúlátó középkorosztály

A felmérésnek szubjektív része is volt. Itt a megkérdezettek kifejthették, mennyire elégedettek az életükkel és anyagi helyzetükkel. Érdekes, hogy a két mutató eltérően változik a kor előrehaladtával. Míg az élettel való elégedettség az öregedés folyamán folyamatosan csökken, addig a jövedelmi helyzet értékelésénél jellemzően a középkorúak a leginkább borúlátóak.