Jön az európai munkahelyvédelmi program

orbán viktor claude juncker
Luxembourg Prime Minister and Eurogroup President Jean-Claude Juncker (L) speaks with Hungary Prime Minister Viktor Orban before signing the Treaty on Stability, Coordination and Governance in the Economic and Monetary Union during the second of a two-day EU summit on March 2, 2012 at the EU headquarters in Brussels. The summit gathering Union's chiefs of state focuses on talks on Syria and the signing of a new budgetary pact meant to curtail excessive public spending by member states. AFP PHOTO / POOL / FRANCOIS LENOIR
Vágólapra másolva!
A 21 milliárd eurós Európai Stratégiai Befektetési Alap segítségével tizenötször ennyi pénzt, vagyis összesen 315 milliárd eurót akar "mozgósítani" Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az unióban a munkahelyteremtés és gazdasági növekedés érdekében.
Vágólapra másolva!

Juncker az Európai Parlament (EP) szerda délelőtti strasbourgi ülésén ismertette az általa vezetett, november elsején hivatalba lépett uniós javaslattevő-végrehajtó testület ötéves munkaprogramjának egyik legfontosabb pilléreként emlegetett befektetésösztönző csomagtervet. A 315 milliárd euró "megmozgatására" a tervek szerint az elkövetkező három évben kellene sort keríteni.

A Juncker-terv azt is tartalmazza, hogy hiteles projekteket kell kidolgozni, és azokhoz megfelelő finanszírozási programokat kell társítani, mert egyébként nem garantálható, hogy a befektetések oda áramlanak, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.

A túlszabályozást kell leépítani

A csomagterv harmadik fő eleme, hogy a túlszabályozásból adódó akadályokat el kell távolítani, Európát vonzóbbá kell tenni a befektetők számára. Az ilyen akadályok felszámolására "ambiciózus ütemtervet" kell kidolgozni.

Jean-Claude Juncker és Orbán Viktor Forrás: AFP/Francois Lenoir

A december 18-19-i EU-csúcs napirendjére kerülő tervezettel a volt luxemburgi kormányfő szerint azt az egyértelmű üzenetet kell intézni a világhoz, hogy "Európa visszatért az üzletbe".