Orbán: A multik termeljenek minél több profitot!

Orbán Viktor Vilniusban
Orbán Viktor
Vágólapra másolva!
Magyarországnak az az érdeke, hogy a multik minél több profitot termeljenek, mert akkor több adót fizetnek, mondta Orbán Viktor a német Handelsblattnak. A miniszterelnök felhagyhat az RTL elleni háborúval, ha politikai érdeke úgy kívánja.
Vágólapra másolva!

A Handelsblatt című német üzleti lap az online kiadásában Orbán harca az RTL-lel címmel közölt véleménycikket. Ebben idézetek szerepelnek Orbán Viktor miniszterelnöktől abból a beszélgetésből, amelynek alapján a lap interjút közölt hétfői nyomtatott kiadásában. A miniszterelnök a lapnak többek között azt mondta: "Érdekünk fűződik ahhoz, hogy a külföldi vállalkozások annyi profitra tegyenek szert, amennyire csak lehet. Hiszen minél nagyobb a profit, annyival több adót fizetnek Magyarországon."

Az engedékeny miniszterelnök

Az interjún Orbán Viktor sokkal békülékenyebb hangot ütött meg az RTL-ről szólva, mint korábban, állítja a cikk szerzője. "Vannak ágazatok, amelyek az adópolitikánkat problémának tekintik, de ezen tudunk segíteni egyedi megoldásokkal. Ilyen megoldásokra jutottunk már az energia- és a távközlési ágazatban, és előbb-utóbb sikerül majd a médiaágazatban is" - mondta a miniszterelnök. A szerző emlékeztet rá, hogy Orbán Viktor a tüntetések hatására egyetlen mozdulattal söpörte le az asztalról az internetadó ötletét. Nem kizárt, hogy végül az RTL-re szabott reklámadó is erre a sorsra jut majd.

A Handelsblatt szerint Orbán Viktor tud engedékeny lenni, ha politikai érdeke úgy kívánja Forrás: MTI/EPA/Andrius Ufartas

Gazdasági érdek

Az RTL-lel vívott háború két okból káros Magyarország számára, véli a Handelsblatt. Egyrészt az RTL esetleges kivonulása hatalmas károkat okozna Magyarország megítélésében, másrészt a különadókkal a kormány elriasztja a német befektetőket, akik mindenek előtt stabil, kiszámítható környezetre vágynak.