Egy lista, amelyen Barbados üti Magyarországot

INTERNET IT support data processing cloud computing internet security information complexity E-COMMERCE
Network cables connected to computer equipment
Vágólapra másolva!
Több mint hárommilliárd ember kapcsolódik az internetre, az információ és kommunikációtechnológia pedig továbbra is reménykeltően alakul majdnem minden országban, áll az ENSZ mellett működő Nemzetközi Távközlési Egyesület éves jelentésében.
Vágólapra másolva!

A legfrissebb adatok szerint az internetet használók tábora folyamatosan növekszik: világszerte 6,6 százalékkal nőtt 2014-ben – 3,3 százalékkal a fejlett és 8,7 százalékkal a fejlődő országokban. Az elmúlt öt évben megduplázódott az online felhasználók száma, kétharmaduk pedig a fejlődő országokban él. 4,3 milliárd ember továbbra sem használta még az internetet – ezeknek az embereknek a 90 százaléka szintén a fejlődő országokban él.

A mobilszolgáltatások piacát nézve a tanulmány szerint 2014 végére hét milliárd előfizetés lesz a bolygón. A Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) kiemeli, hogy ez az adat becsapós, hiszen egy embernek több előfizetése is lehet. Hozzáteszik, hogy még mindig körülbelül 450 millió ember él olyan helyen, ahol nincsen elérhető mobilszolgáltatás.

Dánia a legfejletteb

A fejlettségi indexet – az információ és kommunikációtechnológia (ICT) vonatkozásában – mérő rangsorban Dánia átvette a vezetést Dél-Koreától a 166 országot tartalmazó listán. Magyarország két helyet visszacsúszva jelenleg a 46. Szlovákia mögött. Olyan egzotikus ország is hazánk előtt van, mint Barbados (35.). A listán ugyanakkor nagy meglepetés nem látható: az élbolyban a gazdaságilag fejlett államok találhatóak, de feltűnően jól állnak az arab országok is – például Bahrein a 27., míg Katar a 34. a listán.