Majdnem kész a takarékok szövetsége

takarékbank, takarékszövetkezet, illusztráció
Budapest, 2012. január 12. A Takarékbank neve és logója, valamint egy plüssméhecske a pénzintézet ideiglenes székházában, a budapesti Margit Házban, a II. kerületi Tölgyfa utcában. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Már a takarékszövetkezetek kétharmada belépett abba a garanciaszövetségbe, amiben a hitelintézetek egymás kötelezettségeiért is felelnek. A végső határidő december 10, addigra mind csatlakozni fog. A garanciaszövetség mögött 300 milliárd forintos tőke áll.
Vágólapra másolva!

A Takarékbank Igazgatósága november 21-én újabb 27 takarékszövetkezetre vonatkozóan bocsátotta ki az integráció egységes kockázatkezelési szabályzatait. Ezzel a szektor tagjainak már közel kétharmada csatlakozott a garanciaközösséghez, amelyben a Takarékbank, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) és immár 76 hitelintézet egymás kötelezettségeiért is felelnek. Vagyis olyan garanciaközösséget hoznak létre, amelyben a takarékok betéteseinek megtakarításai kettős védelem alatt állnak: az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) által biztosított betéteken felüli megtakarítások védelmére a jövőben az SZHISZ, a Takarékbank és az összes szövetkezeti hitelintézet pénze is rendelkezésre áll, tájékoztat a Takarékbank.

300 milliárdos tőke

Ennek anyagi fedezetét az biztosítja, hogy az állam tavaly 136 milliárd forinttal növelte meg a szövetkezeti hitelintézetek szavatoló tőkéjét, és létrehozta a takarékok új Tőkefedezeti Alapját. Az új rendszerben az integráció egésze, illetve minden egyes, a garanciaközösséghez csatlakozó takarék mögött tehát egységesen közel 300 milliárd forintnyi tőke áll majd.

A takarékok most már egymásért is felelnek. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Egységes szabályzat

A garanciaközösség tagjainál egységes kockázatkezelési szabályzatokat vezetnek be (például Kockázati Stratégia, Hitelkockázat-kezelési Szabályzat, Ügyfél- és Partnerminősítési Szabályzat, Likviditási Kockázatkezelési Szabályzat, és Befektetési Szabályzat). A Takarékbank Igazgatósága folyamatosan, de legkésőbb 2014. december 10-éig dönt arról, hogy mely időponttól bocsátja ki egy adott szövetkezeti hitelintézet számára az egységes kockázatkezelési szabályzatokat, és hogy az adott takarék mely időponttól keletkezett kötelezettségeire terjed ki a közös garancia.