Vita egy élelmiszerlánc karácsonyi hirdetése miatt

Vágólapra másolva!
 Komoly vitát kavart a brit Sainsbury's élelmiszerlánc karácsonyi hirdetése, amely az első világháborús nyugati fronton játszódik. A videót bírálók szerint a nemzeti történelmet és szenvedést nem szabadna reklámcélokra felhasználni.
Vágólapra másolva!

A reklámfilm az 1914-es karácsonyi tűzszünetet eleveníti fel, amikor a brit és német katonák a lövészárkokból néhány órára kimerészkedve együtt ünnepeltek a senkiföldjén. Az első világháború kitörésének százéves évfordulóját övező számos megemlékezés miatt az élelmiszerlánc különösen érzékeny pontra tapintott a hirdetéssel, komoly vitát robbantva ki arról, hogy szabad-e reklámcélokra felhasználni a nemzeti történelmet és a háború emlékét.

A brit reklámfelügyelethez eddig 240 panasz érkezett a hirdetéssel kapcsolatban, így a szervezet vizsgálatot fontolgat az ügyben. A panaszok szerint megengedhetetlen, hogy a Sainsbury's a háborút használja fel saját maga reklámozására.

A háború megszépített arca

A legélesebben talán Ally Fogg író kelt ki a hirdetés ellen a The Guardian napilap hasábjain. A reklám szerinte nemcsak tiszteletlen, de egy kilúgozott, megszépített arcát mutatja be a háborúnak. "Örülnénk-e egy karácsonyi hirdetésnek jövőre, amely egy megható kis jelenetet ábrázolna arról, ahogy egy zsidó kisfiú ajándékot cserél egy rokkant kisfiúval Auschwitzban, a gázkamrákba menet" - teszi fel a kérdést Ally Fogg, aki szerint morális szempontból ehhez képest nem képvisel mást az élelmiszerlánc karácsonyi reklámja.

Csendes éj, foci, ajándékozás

A Sainsbury's a hirdetés elkészítésében a Brit Királyi Légió elnevezésű veterán katonai szervezettel dolgozott együtt annak érdekében, hogy biztosítsa a videó részleteinek valósághűségét. A reklámfilm a világháború poklának egy vértelen epizódját mutatja meg. A hóesésben a Csendes éj angolul és németül énekelt dallamára Jim, a brit katona a senkiföldjén ismerkedik egy vele egykorú német katonával. A háttérben társaik ajándékokat cserélnek egymással, fényképeket készítenek és rögtönzött futballmeccsbe kezdenek.

A Sainsbury's lánc nem gondolja, hogy visszavonulót kellene fújnia a videó miatt. A Brit Királyi Légióval azon dolgoztunk, hogy a modern történelem egyik legkülönlegesebb eseményén keresztül mondjuk el egy történetet a megosztozásról" - olvasható a vállalat közleményében.