Mellár: Nem ez a fenntartható növekedés

Vágólapra másolva!
Mellár Tamás szerint nem fenntartható a növekedés, Orbán Gábor szerint az. Cséfalvay Zoltán körbe tekint, és nem aggódik. Az OECD Állandó Képviseletének vezető szerint a hitelezéssel és a beruházással kapcsolatos problémák nem magyar sajátosságok.
Vágólapra másolva!

Az idén valószínűleg 3 százalék fölött lesz GDP-növekedés, de jövőre is 2 és 2,5 százalék között lesz, mondta Mellár Tamás a HBLF pénzügy konferenciáján. A KSH korábbi elnöke szerint a foglalkoztatás meghaladta a 4 milliót, infláció gyakorlatilag nincs, míg a folyó fizetési mérleg 3 százalék felett van, sorolta a közgazdász. Ugyanakkor ez csak a dolgoknak az egyik része, a másik részét is megnézve már nem csak ezt látjuk.

Gyengült a termelékenység

Ez fenntartható növekedés-e? A termelés felöl nézve Mellár Tamás szerint nem az, ahogy a foglalkoztatásban is vannak még gondok. Mellár Tamás elmondta, hogy a közmunkától és a külföldi dolgozóktól megtisztított KSH-adatok szerint csupán 3 millió 890 ezer ember dolgozik jelenleg, tehát lényegesen kisebb a foglalkoztatás bővülése. A 2008-as termelékenységnek jelenleg csak a 90 százalékát érjük el, miközben 7,5 százalékkal nőtt a foglalkoztatás mértéke, mondta. Mellár Tamás szerint ezek miatt hosszú távon nem fenntartható gazdasági növekedés.

Nincs probléma

Orbán Gábor adó- és pénzügyekért felelős államtitkár szerint „ez egy jó sztori”, de az, hogy a termelékenység csökkent, azt nem feltétlenül kell negatívumként értékelni. 2008 körül ugyanis köztudott volt, hogy az alacsonyabban iskolázott munkanélküliek nehezen, vagy sehogy sem tudtak elhelyezkedni. A foglalkoztatottságot ezzel a réteggel töltötték fel (közmunkaprogram), ennél fogva csökkent a termelékenység.

Nem magyar jelenség

Cséfalvay Zoltán, az OECD Állandó Képviseletének vezetője szerint sem vitatja senki a magyar növekedést. Elmondta, amikor a számokat nézzük, érdemes körbe nézni. Itt van a szomszédunkban egy beteg ember, az eurózóna. Egy növekedni képtelen övezet mellett – miközben az Európai Uniót a stagnálás veszélyei fenyegetik –, mi folyamatosan növekedni tudunk, ami mindenképpen pozitív. Az pedig, hogy nincs hitelezés és beruházás, azok nem magyar jelenségek, reagált a konferencián felszólalókra a korábbi államtitkár. Érdemes egy picit kitekinteni ezekben a kérdésekben is, mondta Cséfalvay Zoltán.

Nincs meglepetés

Mellár Tamás szerint nincsenek nagy meglepetések a költségvetésben, megalapozottnak tűnnek az irányszámok. Cséfalvay szerint érdemes lenne megfontolni az újraelosztás szintjének csökkentését, amelyet lépésről lépésre meg kell tervezni.