Jövő júniusig zárul a devizahitelek forintosítása

Vágólapra másolva!
A bankoknak március 1. és április 30. között kell az ügyfeleknek az elszámolólevelet és az új szerződéstervezetet elküldeni, az év első felében a devizahitelek forintosítása lezárulhat - mondta a Parlament Televízó Közélet című műsorában Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. 
Vágólapra másolva!

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint az adósok havi törlesztő részlete 25-30 százalékkal, a tőketartozás ötödével lesz kevesebb a forintosításnak köszönhetően. A miniszter úgy kalkulált, egy átlagos hitel esetében 1,5 millió forinttal csökkenhet a tartozás.

Az euró hiteleket 309 forint, a svájci frank hieteleket 256,5 forintos árfolyamon forintosítják. Ez a miniszter szerint közel van a piaci árfolyamhoz, de annál kedvezőbb. Varga Mihály szerint a forintosítás a bankok működését nem veszélyezteti, a szektorra a bankadó és a végtörlesztés kétezer milliárd forintos terhet rótt, ezzel az összeggel az ügyfelek jártak jól, nem a bankok, ez az összeg az ügyfelek számlájára és a költségvetésbe kerül.

A jegybank valóban profitál a forintosításból, de ez a jegybank egyes feledataiank fedezetét teremti meg, ugyanis rossz bankok, a banki mérlegekből kivett, vagy átvenni kívánt szerződések kezelése a jegybankot fogja terhelni - mondta a miniszter.