Varga: A pedagógusok megint jól járnak

parlament országgyűlés plenáris ülés varga mihály
parlament,országgyűlés,plenáris ülés
Vágólapra másolva!
Átadta a házelnöknek a 2015. évi költségvetés tervezetét Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Nőhet a pedagódusok és a rendvédelmi szerveknél dolgozók bére is. 144,8 milliárdot kaphatnak a családok használt lakás vásárlására. Nyugdíjemelés 1,8 százalékos lehet. 
Vágólapra másolva!

A kormány főbb céljai már ismertek voltak

A kétgyermekes családok adókedvezménye 2016-től nőhet, a fiatal párok adókezdvezményt kaphatnak, a gyed estrát is folytatja a kormány. Ezeket már mind tudtuk a múlt héten benyújtott adócsomagból. Az is ismert volt már, hogy bevezetik az úgynevezett félszocpolt, tehát a vissza nem térítendő támogatást már használt lakásra is lehet kérni jövőre. Erre 144,8 milliárdot szánnak a költségvetésben.

Mindenkinek munkát

Közmunkára 35 milliárddal több pénzt különítettek el a jövő évi költségvetésben, mint tavaly. Idén tehát 270 milliárd lesz a teljes összeg. Varga állítása szerint a közmunkások 8-9 százaléka kerül vissza a munka világába.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Fotó: Bielik István - Origo

Béremelés több ágazatban

Jövőre a béremelés több ágazatban folytatódik, a fegyveres és rendvédelmi dolgozók béremelésére 44 milliárd forintot, a pedagógusbérek további javítására 38 milliárd forintot irányoz elő a 2015. év költségvetés - ismertette Varga Mihály.

A háziorvosi rendszerre 18,5 milliárd forinttal töbebt szán a kormány jövőre. Ahogy Varga fogalmazott, folytatódnak a gyógyító célú kiadások növelése. Külön keret lesza kórházak adósságainak rendezésére is.

Szavazzon ön is, hogy mi valósul meg a kormány tervei közül!

A főbb számok már ismertek voltak eddig is, Varga ezeket megint elismételte. A jövő évi költségvetési törvényjavaslat benyújtott szövege szerint a kormány az idén az eddigi 3,1 százalék helyett 3,2 százalékos GDP-növekedést, stagnáló fogyasztói árakat és 3,9 százalékos reálbér-növekedést vár.

A 2015-ös költségvetés fő számai

A jövő évi költségvetés 16 380,615 milliárd forint bevételi főösszeggel, 17 258,218 milliárd forint kiadási főösszeggel és 877,602 milliárd forint hiánnyal számol, 33 228 milliárd forint nominális GDP mellett - derül ki az Országgyűlés elé csütörtökön benyújtott dokumentumból.
2015-ben a foglalkoztatás 1,3 százalékos bővülésével számolnak. Az infláció mérsékelt, de az ideinél magasabb lesz, 1,8 százalék. Az államháztartási hiány 2,4 százalék lesz, a külső finanszírozási képesség továbbra is jóval a bruttó hazai termék (GDP) 5 százaléka felett alakul, 8,4 százalék fölött várják a jövő évi költségvetés szerint.

Varga kiemelte, hogy jövőre is családi adórendszerben adózunk, 240 milliárd marad a családoknál. Megmarad a rezsicsökkentés is, 20-25 százalékkal mérséklődnek a háztartások rezsiterhei.

Inflációval egyenértékű nyugdíjemelés

Ma már csak 1,8 százalékos nyugdíjemelést jelentett be Varga Mihány. Azért írjuk, hogy csak, mert volt már ez 2,2 is a héten. A Portfolio.hu szerint valószínűleg csak az inflációs várakozások modosúltak.

Gyerekétkeztetésre is több pénz jut

Mindösszesen 6,5 milliárd forinttal megy több pénz a gyermekétkeztetésre. A diákhitelek folyósítására pedig 1 milliárd forinttal lesz több a költségvetésben 2015-ben.

Forrás: Origo

Tiszta lappal

A jövő évben az önkormányzatok életében új időszámítás kezdődik, ez lesz az első olyan év, amit adósság nélkül, tiszta lappal kezdenek az adósságszanálásnak köszönhetően - mondta Varga Mihály n.

Hozzátette, hogy jövőre a települések mintegy 2500 milliárd forintból gazdálkodhatnak, ehhez 690 milliárd forintot biztosít a központi költégvetés. Azok az önkormányzatok, amelyek gyerekek oktatásával is foglalkoznak emelt szintű támogatást kaphatnak.

Semmi konkrétum az internetadóról

Csak az újságírói kérdések között jött fel a téma, de ott sem tudtunk meg semmi újjat az internetadóról. Varga Mihály annyit mondott, hogy még várják a módosító javaslatokat.