Az online kasszák megússzák az internetadót

online pénztárgép, online kassza, kiskereskedelem
Már 30 ezer kereskedő cserélt online kasszát
Vágólapra másolva!
Nem lenne olcsó mulatság, ha meg kellene fizetni az online kasszák adatforgalma után is az internetadót, hiszen minden egység külön kapcsolaton akár több giga adatot is küld havonta a NAV felé. Az NGM viszont megerősítette, hogy az elkülönített mobilhálózaton zajló adatkommunikációt nem érinti az internetadó.
Vágólapra másolva!

Nem kell fizetni

Az online pénztárgép adatszolgáltatása nem kapcsolódik internethez - mobiltelefon-alapú kommunikációval történik az adatszolgáltatás -, így az online pénztárgép adatszolgáltatása és a távközlési adó kiterjesztése egymáshoz nem kapcsolódó témakörök – írta kérdésünkre a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Ez nem internet?

A mobiltelefonok internetelérésére használt hálózaton többféle kommunikációt is le lehet bonyolítani. Ez annyira így van, hogy amikor a 3G-t, a még most is leginkább elterjedt mobilhálózatot elkezdték kiépíteni, még senki sem tudta, hogy az okostelefonokon majd mindenki internetezni akar. Elsőként még a telefontársaságok is saját rendszerben, és nem az interneten lebonyolított vidohívásokra akarták használni a hálózatot.

Nem az internetes szabvány szerint kommunikál Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Ma már az internet az úr

Ma már persze legnagyobb részben internetelérésre használjuk ezeket a mobilhálózatokat is, de még jelentős számban vannak olyan szolgáltatások, amelyek ettől elkülönülnek. Több mobilbankos alkalmazás működik például így, de ilyen az online kassza is. Ezek tehát nem az internetes szabványok szerint kommunikálnak az eszközökkel, így meg is úszhatják az internetadót, ahogy a minisztérium is közölte.