Furcsa számok az internetadóról a költségvetésben

Varga Mihály, pénz, költségvetés
Vágólapra másolva!
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtök délután nyújtotta be törvényjavaslatát a jövő évi költségvetésről. Ebben már szerepel a tervezett internetadó is – igaz, így nincs leírva –, melyből 25 milliárd forint bevételre számítanak. A távközlési adóból származó bevételek csak 12,2 milliárd forinttal nőnek.
Vágólapra másolva!

A törvényjavaslatban az szerepel, hogy szélesedik a távközlési adó alapja, melyet kiterjesztenek az internet-szolgáltatásra is; valamint az, hogy „az ebből származó költségvetési bevétel mintegy 25 milliárd forint nagyságrendben várható”. Ugyanakkor a távközlési adóból a 2014-es évhez képest csak 12,2 milliárd forinttal várnak többet a 2015-ös előirányzat szerint. (A 2014-es előirányzat 57 milliárd forint, míg a most benyújtott törvényjavaslatban 69,2 milliárd forint szerepel a vonatkozó sorban.)

Annak, hogy a távközlési adóból származó költségvetési bevétel miért csak 12,2 milliárd forinttal nő jövőre, több oka is lehet, de talán a legkézenfekvőbb az, hogy az idei évre kalkulált bevételek nem úgy alakulnak, mint ahogy azt a minisztérium tavaly eltervezte – tehát a 2014-es bevétel eleve nem fogja elérni az 57 milliárd forintot.

8 milliárd lehet a kedvezmény

A javaslatban is hangsúlyozzák, hogy az adót a szolgáltatók fizetik, ugyanakkor ez csökkenthető lesz a megfizetett társasági adóval. A szövegből az is kiderül a főbb adókedvezményeknél, hogy 8 milliárd forint társasági adó levonhatósággal számolnak.

Kerestük a Nemzetgazdasági Minisztériumot is, válaszukkal frissítjük a cikket.