A nagymamák fizetik meg igazán az internetadót

parlament, plenáris ülés, országgyűlés, németh szilárd
Vágólapra másolva!
Azok az olcsó internetcsomagok drágulhatnak a legjobban az internetadó bevezetésével, amelyeket csak kommunikáció miatt tartanak. Az adók akár a teljes díj 41 százalékát is kitehetik. Arányaiban tehát azok fizethetnek a legtöbbet, akik nem annyira érdekeltek az internet fejlesztésében, amire elméletileg költik a befolyt 20 milliárdot. 
Vágólapra másolva!

Azok is nagy adatforgalmat tudnak generálni, így nagy internetadót tudnak fizetni, akik úgy érzik, hogy alig használják az internetet. A leggyakrabban videobeszélgetésre használt program még akkor is 600 megabájt, vagyis több mint fél gigabájt adatforgalmat generál havonta, ha csak be vagyunk jelentkezve, és nem bonyolítunk le hívásokat. A beszélgetés percenként 1 megabájt, míg a videobeszélgetés már minimum 3, de jobb minőségben ennek inkább többszöröse szükséges. Könnyen elmegy több giga úgy, hogy még nem is igazán interneteztünk.

Ez a kormány célja, de aránytalan

Persze, lehet azt mondani, hogy épp az a célja a kormánynak, hogy a szokványos telefonbeszélgetések mellett az interneten keresztüli kommunikációt is megadóztassa. Az adó azonban nagyon torz. Egy internetes beszélgetésre alkalmas csomag viszonylag olcsó, így arányaiban az adó hatalmas teher lehet azoknak az idős felhasználóknak is, akik azért tartják otthon az internetet, hogy beszélni tudjanak távoli családtagjaikkal.

Németh Szilárd rezsibiztos Forrás: Origo

Könnyen megvan az a 700 forint

Németh Szilárd rezsibiztos szerint biztosan marad az új adó, egy 700 forintos felső limitettel. Ezt azonban nagyon könnyen el lehet érni a 150 forint gigabájtonkénti díjjal, amihez csak egy DVD-nyi adatot kell letölteni. De videobeszélgetve is csak 510 perc, és akár a hírek olvasása közben is találkozhatunk akkora adatmennyiséggel, hogy könnyen elérjük a 700 forintos határt. Az MTV esti híradóit sem tudnánk megnézni esténként online ebből a keretből. Nehéz tehát elképzelni, hogy ne érje el a felső limitet szinte mindenki, akinek van otthon internet-előfizetése.

És még áfa is van

Ahogy már írtunk róla, nehezen elképzelhető, hogy a szolgáltatók nem hárítják majd át a plusz terheiket, ahogy azt Németh Szilárd állítja. Ha ezt megteszik, akkor – ahogy az ár minden elemét – még a plusz 27 százalékos áfa is növelni fogja az adó összegét. A nagyobb szolgáltatók legolcsóbb és legdrágább csomagján néztük meg ennek hatását.

Mennyi lesz az új adó?

A legolcsóbb csomag esetén például a teljes ár 41 százalékát tehetik ki a különböző adók. Nagy része az alapár áfája, ami mellett jön az internetadó és annak az áfája. Ahogy jól látszik a csomagok közötti váltásnál, minél olcsóbb egy internetcsomag, arányaiban annál nagyobb terhet jelenthet az új adó. Tehát ha a szolgáltatók mégis áthárítanak, és ha igaz, amit Németh Szilárd mondott, hogy a befolyt pénzt az internet fejlesztésére fordítják, akkor ennek költségeivel pont a "rossz" embereket terhelik a legnagyobb mértékben.