A végén éhen döglik az összes tehén

Váradi Zsolt (iwiw alapító)
Vágólapra másolva!
Magyarországon borzasztó az adórendszer és az adózási morál, mondja az iWiW alapítója, aki mozgalmat indít ennek megváltoztatásáért. Részéről az összes párt feljelentése csak a nulladik lépés volt. A pártokat rá kell venni arra, hogy csökkentsék az adókat, az embereket pedig arra, hogy rendesen befizessék őket. Várady Zsolt önmagát nem tartja sikeres üzletembernek, de tisztességesnek igen.
Vágólapra másolva!

Feljelentette az összes, a rendszerváltás óta a parlamentben megfordult pártot, mert Magyarországon nem lehet adócsalás vagy adóelkerülés nélkül sikeres vállalkozást működtetni. Miért a pártokat jelentette fel?

Az elmúlt 25 évben a pártok nem végezték felelősséggel a dolgukat. Minden pártnak megvan és megvolt az eszköze és lehetősége arra, hogy széles körben alakítsák, formálják Magyarországot mint közösséget. A magyar társadalmat több trauma érte a 20. században, a politika semmit nem tett azért, hogy ezeket fel tudjuk dolgozni. Ennek nagy szerepe van abban, hogy Magyarországon mind a mai napig nincs közösség, az emberek nem bíznak egymásban, leginkább csak a szűk családra számíthatunk. Nyilván vannak kivételek, de összességében ez a kép látszik. Sok sebből vérzik az egész társadalom mint közösség, az adórendszer és az adózási morál ennek is egyfajta lenyomata. Ha megkérdez 10 embert, hogy miért fizetünk adót, akkor legalább a fele azt mondaná, azért, hogy ellopják a politikusok. Nem az van az emberek fejében, hogy azért fizetünk adót, hogy közösségileg hozzunk létre dolgokat, hogy felújítsunk egy óvodát, utakat építsünk, jobb legyen az egészségügy, satöbbi. Ennek a gondolkodásmódnak a kialakítása 25 év alatt nem történt meg, és ez a politikusok és a politikai pártok felelőssége. Azért a pártokat jelentettem fel, mert ők felelősek a törvényhozásért is, és azért is, hogy az általunk befizetett adókat megfelelően használják fel, és a közösség javára fordítsák.

Nem tudom, és nem is akarom lebontani, személy szerint ki mennyire felelős Fotó: Polyak Attila - Origo

A pártok nem felelősek a törvényekért. A törvényeket politikusok szavazzák meg, pártok a parlamentben nem szavaznak.

Rendben, igaza van, ez ilyen módon csúsztatás a részemről. Akkor máshogy fogalmazok: ugyanúgy, ahogy egy cégnél is fel lehet mondani, egy pártból is ki lehet lépni (nyilván a meghatározott szerződéses kereteken belül), ha egy politikus már nem tudja azt vállalni, amit a pártja képvisel. Nem tudom, és nem is akarom lebontani, személy szerint ki mennyire felelős. Nem is ez a fő szempont, hanem az, hogy vegye tudomásul minden politikai párt, amelyiknek legalább esélye volt megváltoztatni a dolgokat, hogy súlyos mulasztást követtek és követnek el. Engem csak az érdekel, hogy úgy szeretnék élni Magyarországon, hogy legálisan tudjak egy vállalkozást működtetni úgy, hogy abból megéljek. Egy normális, nyugodt életet szeretnék a szabályok betartása mellett itthon leélni, azt gondolom, ez nem túlzó vágy.

Mire számít, mi lesz a rövid távú eredménye a feljelentésnek?

Nem tudom, valószínűleg bűncselekmény hiányában visszadobják. Meglátjuk majd.

És a hosszú távú eredmény?

Ezt a feljelentést egy hosszú távú építkezés nulladik lépésének szántam, amivel az adózási morál javulását és a gazdasági környezet megváltoztatását szeretném elérni, ezen már két éve gondolkozom, rengeteg emberrel beszéltem. Tavaly csináltam két webes alkalmazást, az egyik a közlegelő problémáját mutatja be. Ez arról szól, hogy van 10 gazda, mindegyik 1 tehénnel. A legelő pont annyi füvet ad, hogy a gazdák fejenként naponta 10 liter tejet tudnak fejni, közösségileg 100 litert. Az egyik gazda egyszer csak úgy gondolja, hogy kicsap még egy tehenet a legelőre, mert neki kevés az a 10 liter tej. Ugyanannyi füvet több tehén legel, így egy tehén már csak 9 liter tejet ad, a renitens gazda jól jár, mert neki 18 liter teje lesz, a többiek pedig rosszul, mert nekik már csak 9. Ha erre minden gazda kihajt még egy tehenet a legelőre, ekkor egy idő után mindannyian kevesebb tejet tudnak fejni, a végén pedig éhen döglik az összes tehén, és a közösség tej nélkül marad.

A végén éhen döglik az összes tehén, és a közösség tej nélkül marad Fotó: Polyak Attila - Origo

Mi volt a másik alkalmazás?

A másik alkalmazás azt mutatja be, hogy mennyi pénzt lopunk el egymástól azzal, hogy nem fizetünk áfát. Nem egy pontos gazdasági számítás, de ha vesszük a havi 140 ezer forintos átlag nettó bért, és mindenki úgy költ el belőle havonta 40 ezer forintot, hogy nem kér érte számlát, a kieső áfabevétel 385 milliárd forintra jön ki. Egy nem tervezhető állam ugyanúgy problémákat szül, mint egy gazdasági vállalkozás, ahol a munkavállalók néha bejárnak dolgozni, néha nem.

A közlegelő régi játékelméleti probléma.

Igen, az, jól jellemzi a magyar adófizetési szokásokat és a pártok hozzáállását is. A többség csak a saját érdekeit nézi, teszem hozzá kényszerűségből, különben nem tudna megélni. Jelenleg rossz az adófizetési morál, én szabálykövető vagyok, ezzel egy csomó ember helyett én fizetem az adót. Ezen a dolgon kezdtem eleinte pörögni, az volt az elméletem, hogy ha jelen körülmények között a társadalom többsége rendesen fizetné az adót és járulékokat, mindig kérne számlát, akkor sokkal jobban éreznénk a befizetett adó súlyát, és sokkal nagyobb vehemenciával kérnénk számon a politikusokon, hogy mégis hová teszik a pénzt. Aztán rájöttem, hogy ez nem fog működni, első körben azt kell elérni, kikényszeríteni, hogy az állam tegyen le egy átlátható, számokkal alátámasztott, számon kérhető tervet arra, hogyan csökkenti az adókat és járulékokat. Így lehet eljutni odáig, hogy reális lehetőség van arra, hogy tisztességesen működjenek a vállalkozások, és ne kényszerüljön a munkavállaló sem arra, hogy a munkabérének egy részét feketén kapja meg. Ez után kell olyan kampányokat csinálni, amikben bemutatjuk, miért jó és fontos az adófizetés mind gazdasági, mind közösségi szinten. Az adó- és járulékcsökkentés nélkül nem fog változni semmi sem, de az sem elég, ha csak az állam lép ebben az ügyben, itt már a társadalomnak is közvetlen felelőssége van.

A társadalomnak is közvetlen felelőssége van Fotó: Polyak Attila - Origo

Milyen szabályokon kellene változtatni?

Nem vagyok adószakértő, egy ország gazdaságának a működését sem látom át. Tehát nem gondolom, hogy nekem az lenne a dolgom, hogy ezt meghatározzam. Nekem vállalkozóként és magyar állampolgárként az a dolgom, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy például nonszensz, hogy ha nettó 100 ezer forintos fizetést adsz egy munkavállalónak, akkor azután újabb 100 ezer forint adót és járulékot kell befizetned. Ez abnormális, ez az arány egyszerűen kigazdálkodhatatlan ilyen kis pénzeknél. Nyilván, ha Magyarország szupergazdag ország lenne, akkor más volna a helyzet, de nem az.

Próbálkozott pártoknál? Lenne olyan, amelyik felkarolná a kezdeményezést?

Az ideális nyilván az lenne, ha ezt az egészet átvenné egy vagy több párt, a saját kampányának egyik fő elemévé tenné, és elkezdené keményen nyomatni. Ebben már nem bízom. Lehet, hogy később változni fog a véleményem, de most úgy látom, nem érdemes foglalkozni velük. Tesznek ezt-azt, és azzal is tisztában vagyok, hogy az adózás rendkívül komplex rendszer, de igazából csak ígérgetnek. Egy ismerősöm mondta, és ebben tökéletesen egyetértek vele, hogy minden egyes nappal tíz napot vesztünk el, ha nem kezdünk el ténylegesen tenni egy ügyért, csak dumálunk róla.

Mi a menetrendje?

Készül egy előkészítő dokumentum, amiben az összes eddig összegyűjtött információt, ötletet, véleményt, gondolatot egy rendszerbe szervezem, illetve megfogalmazok egy lehetséges koncepciót arra, mi egy megvalósítható akcióterv. Először is, hogy hogyan kényszeríthető ki az államtól, hogy lépjen az adórendszer javítása érdekében, utána pedig, hogy milyen kampányokkal lehetne az adófizetési morált javítani. Ha ez megvan, akkor meg lehet vitatni szélesebb körben, el lehet kezdeni pénzt szerezni rá, majd elkezdeni a megvalósítását.

Miből, milyen szervezetektől lesz pénz ezekre a kampányokra?

Egyelőre nem szeretnék megnevezni egyet sem, még nem beszéltem senkivel sem konkrétumokról, ehhez szükséges egy leírt, átgondolt, megvalósítható terv. Sok tanácsot kaptam. Vannak megfelelő alapítványok, Magyarország megtisztításában érdekelt nemzetközi szereplőknek is talán van ilyen célra elkölthető pénzük, és talán profitorientált vállalkozások is szívesen adnának, ha azt látják, hogy ez hosszú távon nekik is megéri.

Milyen ütemezéssel szeretné megvalósítani ezeket a lépéseket?

Szeretném, hogy még ebben az évben elkészüljön az előkészítő anyag, és miután megvitattuk, legkésőbb tavasszal fontos lenne elkezdeni a konkrét megvalósítását is.

Ránéztem a céges számlámra, és láttam, hogy mínuszban áll Fotó: Polyak Attila - Origo

Miért most kezdte el?

Hát ebben volt némi felindultság is, ránéztem a céges számlámra, és láttam, hogy mínuszban áll, tehát inkasszózták. Ami különösen fájó, hogy olyan (összességében komoly összegű) bérek után történt az inkasszó, amiket még meg sem kaptam. A járulékokat ettől függetlenül folyamatosan kell fizetnem. Végül arra jutottam, itt az ideje megtenni az első lépést. Másrészt az időzítés szerintem az ilyen dolgokban fontos, a választások előtt úgy éreztem, ez aktuális volt.

A feljelentésben azt írja, Magyarországon nem lehet sikeresen vállalkozni adócsalás vagy adóelkerülés nélkül. Ön is szokott adót csalni, vagy sikertelen vállalkozó?

A kérdés teljesen érthető, de nem hoz zavarba. Kijelenthetem, hogy nem csalok adót, semmiféle félnivalóm nincs. Két okból nem teszem és nem tettem: jól akarok aludni, és nem akarom, hogy zsarolható legyek. Az is nagyon fontos körülmény, hogy a szerencsésebbek közé tartozom, számíthatok és számíthattam a családom anyagi támogatására. Az is kijelenthető, hogy nem vagyok egy ügyes üzletember, igen, de nem hiszem, hogy normális dolog, hogy szabadúszóként, amikor a saját munkahelyemet teremtem meg, ügyes vállalkozónak kéne lennem ahhoz, hogy megéljek. Az én munkámhoz sokkal jobban passzol a szabadúszó forma, fontos, hogy tudjak kötetlenül dolgozni, akár éjszaka, hajnalban, ha úgy jön ki.

Akkor attól nem fél, hogy a feljelentése nyomán majd önnél kopogtat a NAV?

Dehogy! Jöjjön, legalább ezt is megtapasztalom. Hozzáteszem, nonszensz, hogy a kialakított adórendszer és a körülmények ellenére a NAV a legelső pillanattól kezdve azt az érzetet kelti, hogy a vállalkozó valami dörzsölt, ügyeskedő fazon. A magam részéről biztatnám a NAV-ot, hogy vegyen részt egy élhetőbb adórendszer kialakításában, és ha ez megvan, na akkor már elvárható, hogy végezze jól a munkáját, és keményen lépjen fel az adóelkerüléssel, adócsalással szemben. Szerintem Európában nem túlzott elvárás, hogy valahogy így működjenek a dolgok.