Tízezerrel is nőhet a minimálbér

Pénz, forint, pénztárca, fizet
Vágólapra másolva!
A cégvezetők 86 százaléka szerint emelkedni fog a minimálbér 2015-ben. A Policy Agenda által megkérdezettek harmada 105 ezer forint feletti legkisebb munkabért valószínűsít, sőt 12 százalékuk nem tartja elképzelhetetlennek a bruttó 109 ezer forint feletti összeget sem. Ez utóbbi több mint 7 százalékos növekedést jelentene.
Vágólapra másolva!

A cégvezetők 86 százaléka szerint emelkedni fog a minimálbér 2015-ben. A Policy Agenda által megkérdezettek harmada 105 ezer forint feletti legkisebb munkabért valószínűsít, 12 százalékuk peidg nem tartja elképzelhetetlennek a bruttó 109 ezer forint feletti összeget sem. Ez utóbbi több mint 7 százalékos növekedést jelentene.

110 ezer forint közelében

A minimálbér bruttó összege 2014-ben átlépte a 100 ezer forintos határt. Most a legkisebb jövedelem bruttó 101 500 forint, ami nettó értékben számolva 66 483 forint. A minimálbér összege az ősszel kezdődő tárgyalások eredményeként módosulhat januártól. A megkérdezett cégvezetők 33 százaléka nem lenne képes a mostaninál magasabb minimálbért fizetni, derül ki a Policy Agenda kutatásából. Ugyanakkor 41 százalékuk még saját bevallása szerint is tudna bruttó 105 ezer forint feletti összeget is adni alkalmazottainak.

Jövőre 110 ezer forint is lehet a minimálbér Fotó: Szabó Balázs [origo]

Többéves bérmegállapodás?

A Magyar Szakszervezeti Szövetség azt szeretné, ha 2018-ra eltűnne a dolgozói szegénység. A szövetség szerint egy többéves bérmegállapodással megvalósítható lenne, hogy a nettó minimálbér és a létminimum összege ugyanaz legyen 4 év múlva. A cégvezetők 54 százaléka örülne egy hosszabb távú bérmegállapodásnak, mert kiszámíthatóbb lenne a gazdasági környezet. 33 százalékuk viszont nem támogatna egy több évre szóló bérmegállapodást, mert a gazdasági feltételek folyamatosan változnak, szerintük nem lehet ilyen távra előre tervezni. A válaszadók 14 százaléka nem tudott állást foglalni a kérdésben.