Küzdelmes lesz a devizahitelek forintosítása

devizahitelesek tüntetése, bankos tüntetés, demonstráció
Vágólapra másolva!
Piaci alapon kívánja rendezni a devizahitelek forintosítását a kormány – nyilatkozta Nagy Márton, az MNB igazgatója. Minden banknak kötelező lesz forinthiteleket nyújtani kiváltáshoz, amit akár más bank ügyfelei is igényelhetnek. Nagy szerint ez versenyt generálhat és leviszi a forinthitelek kamatát. Akit viszont hitelképtelennek találnak a bankok, annak meg kell elégednie egy drágább kölcsönnel.
Vágólapra másolva!

A forintosítást nem egyszerű konverzióként képzeli el a jegybank, inkább arra kényszerítik a bakokat, hogy a most készülő fairbank-törvény szabályai szerint kiváltóhiteleket kínáljanak minden egyes devizahitelesnek, mondta Nagy Márton, az MNB igazgatója a Reutersnek adott interjúban.

Piaci alapon forintosítanának

Ettől azt várják, hogy verseny alakul ki a bankok között. Tehát mindenki olcsón cserélheti le, régi, megunt devizahitelét egy új, referenciahámhoz kötött vagy fix forinthitelre.

Nagy Márton és Matolcsy György Forrás: MTI/Soós Lajos

Rossz és rosszabb között dönthetnek

A banknak nem jó a forintosítás, de muszáj versenyképes hitelt nyújtania, ha nem akarja, hogy mások elvigyék az ügyfeleket. A végtörlesztéskor nem így volt, hiszen akkor nem volt kötelezően előírva, hogy adjanak is hitelt az ügyfeleknek. Tehát az MNB logikája szerint a bankok úgy próbálják majd minimalizálni a veszteségeiket, hogy a devizás ügyfeleiknek egy kedvező forinthitelt adnak, így legalább megtartják maguknak, mint adós.

A nem hitelképes adósok megint rosszul járnak Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Csak a jó ügyfeleknél működik

De mi lesz azokkal, akikért nem igazán harcolnak a bankok? A devizahitelesek nagy része nem épp a hitelképes ügyfelek közzé tartoznak, tehát a bankoknak is kockázatosak és nem kívánatosak. Különösen akkor nem, amikor lehet válogatni. A jövő évi dömpingben pedig sokan kiszorulhatnak a kedvező hitelajánlatokból és muszáj lesz elfogadniuk a saját bankjuk ajánlatát. A forinthitelek kamata rég nem látott alacsony szinten vannak, de még mindig épp hogy csak megközelítik a devizahitelek szintjét. A leginkább rászoruló családok tehát megint rosszabbul járhatnak, mint a tehetősebb adósok - ahogy ez a végtörlesztéskor is történt.

Több bank is helyzetbe kerül

A bankok közül sokakat hozhat helyzetbe az elképzelés. Jól járnak azok, akiknek nincs vagy alig van devizahiteles ügyfele. Ilyen lehet a teljes takarékszektor, néhány kisebb bank és a lakástakarék-pénztárak.

Jöhet a sorbanállás

De a hitelezéshez tőke is kell és nem utolsó sorban kapacitás. Ha viszonylag kis időszakra leszűkítik a váltást, akkor elképzelhető, hogy ezek a pénzintézetek egyszerűen nem tudnak ellátni annyi ügyfelet ezek a pénzintézetek, mint amire kereset lenne. A devizahiteleseknek tehát érdemes lesz jó korán elkezdeni az utánanézést és az ügyintézést, ha jó kiváltó hitelt akarnak.